Linux Media Center Kendi Linuxunu Yap

İsimli konu WH 'Teknoloji' kategorisinde, Meryyemm üyesi tarafından 2 Haziran 2013 tarihinde yazılmıştır. Linux Media Center Kendi Linuxunu Yap hakkında bilgi ve tartışmalar.

1. Bu yazıda Linux Media Center Kendi Linuxunu Yap hakkında özet bilgiler bulabilirsiniz. linux media center ve kendi linuxunu yap hakkında kısa özet bilgi olarak işinizi göreceğini düşünüyorum. PC paylaşımlarımızın devamı gelecektir. Bir teşekkür yeter arkadaşlar. :)

media center linux media center for linux media center yapma linux ile media center media center ne işe yarar

[​IMG]

Kendin Yap:linux Media Center - 0

Media Center’lar, aslında PC tabanlı olan, “steroidli” eğlence merkezleri diyebiliriz. Amaçları, uydu alıcısı, DVD kaydedici, Blu-Ray oynatıcı hatta oyun konsolu gibi televizyonumuzun altında kat kat dizilen cihazları tek bir cihazda toplayarak kullanımı kolaylaştırmak ve daha zengin bir çokluortam deneyimine olanak sağlamak.
    Bundan böyle, haftada en azından bir kez olmak üzere, Media Center’lar ile ilgili bir uygulama yapmak niyetindeyiz. Elimizde bir miktar “ilginç donanım” bulunmakta. Projelerimizde bu donanımları kullanarak, nasıl media center çözümleri oluşturabileceğinizi anlatacağız.
    Media Center’ların çok sayıda avantajları varmış gibi görünse de, birçoğu da ciddi sayılabilecek bazı dezavantajlarla geliyorlar. Çok fazla yayılmamış olmalarında tanınmıyor olmalarından çok, bu dezavantajların ciddi etkileri bulunmakta.
    Media Center’ların Dezavantajları
    Linux Media Center yazı dizimizde ilk uygulamalarımızdan biri Geexbox ile olacak. Sistem bir Mini-ITX anakart kullanıyor, ancak bu tip anakartlarla sınırlı değilsiniz. Sistem gereksinimleri son derece düşük.
    -Özel kasa, anakart ve PC bileşenleri kullanmıyorsanız çok fazla elektrik tüketiyorlar

-Yine bahsettiğim donanımları kullanmıyorsanız, fan gürültüsüne maruz kalıyorsunuz.

-Bazılarının kullanımı çoğu insan için oldukça karmaşık.

-Çoğu gömülü cihaz gibi, “instant on” cihazlar değiller; açılmalarını beklemek sıkıcı olabiliyor. Bu tip sorunların da çözümleri var ve bunlar üzerinde duracağız.

-Birçok insan için, böyle bir sistem kurmak ortalama bilgisayar bilgi ve becerisi üzerinde bir birikim gerektiriyor; üstelik Türkçe kaynak neredeyse hiç yok.

-Özellikle Linux tabanlı sistemler için önerilen kurulum metodları, çoğu Windows kullanıcısı olan kitleyi bu çözümlere uzak tutuyor.
    Media Center’ların Avantajları
    -Neredeyse sınırsız fonksiyonellik, üstelik hepsi entegre olarak ciddi kullanım avantajı sağlıyor.

-Doğru bileşenler kullanıldığında, maliyet cihazları tek tek almaktan daha ucuza geliyor.

-Kablo, cihaz, uzaktan kumanda dağınıklığı ortadan kalkıyor.

-Doğru donanım kullanıldığında elektrik faturanız ve karbon tüketiminiz düşüyor.
    Nereden başlayacağız, neden GNU/Linux?
    Kendi adıma konuşayım; insanların özgür yazılım kullanmasını tercih ederim ama X ya da Y sistemin, özgür ya da sahipli, kendine has avantaj ve dezavantajları olduğunu, hiçbir çözümün dikte edilmemesi gerektiğine inanıyorum. Benim doğal tercihim Linux ve GNU araçları; bu tip uygulamalarda yeterli tecrübem var ve rahatım.
    Özellikle GNU/Linux ile ilgili yazı ya da önerilerimi takip etmiş olanların gözünden kaçmayacak bir eğilim var: genelde, mümkün oldukça, Windows üzerinden Linux’a nasıl kolay geçebileceğinizi göstermeye çalışıyorum. Sözgelimi, bootable bir USB disk hazırlamak için “önce Linux kurun” demek mantıklı bir yaklaşım değil; çünkü birazcık daha zor olsa da, aynı işi Windows altından da yapmak mümkün. Şu an önümde faal durumda 3 bilgisayar var ve ikisinde Ubuntu kurulu. Çoğu insanın doğal ve mantıklı olarak bir bilgisayarı olduğunu düşünecek olursak, işletim sistemi değiştirmek, özellikle de bir deneme yapmak için bunu yapmak, basit, hızlı ve kolay bir iş değil.
    Pozitif PC olarak elimizdeki donanım imkanları kısıtlı. Örneğin, ilk anlatacağım ve en basit Media Center uygulaması olacak olan Geexbox’da, uzaktan kumanda yerine klavye kullanacağız, çünkü elimizde uzaktan kumanda şu an bulunmuyor. Ülkemizde yavaşta olsa şirket zihniyetinin değiştiğini görmek güzel, bu yüzden ileriki zamanlarda projelerimize sponsor bulacağımızı tahmin ediyoruz; bu sayede daha kapsamlı ve güzel projeler ortaya çıkarmak mümkün olacaktır. Bu sayede hem özel donanım ithalatı yapan şirketlerin satışları artacak, hem okuyucularımız daha fazla alternatif sahibi olacak, hem de biz daha kaliteli ve ayrıcalıklı bir içeriğe sahip olacağız.
    Alternatif Yaratmak
    Ubuntu üzerinde çalışan Canola 2. Canola 2, Nokia'nın Maemo tabanlı Internet Tabletlerinde kullanılıyor. Canola 2'yi PC üzerinde çalıştırmak, geliştirmek ve (yarı) gömülü bir Linux dağıtımı haline getirmeyi de anlatacağız.
    Örnek vermek gerekirse, ilk uygulamamız olan Geexbox’da Via C3 tabanlı, EPIA mini-itx bir anakart kullandık. Bu, ilk EPIA modellerinden biri ve artık üretilmiyor. Peki siz de aynısını yapmak isterseniz ne yapacaksınız? Yaratıcı olalım. Bu uygulamada kullanacağımız mini-itx anakart üzerinde 800 Mhz bir Via C3 işlemcisi ve 256 MB RAM bulunuyor. Geçmişte yaptığım performans testlerinde, bu işlemcinin Intel Pentium II, 466 Mhz işlemciye denk bir performansı olduğunu gördüm. Demekki bu seviyede herhangi bir anakart - işlemci işinizi görür. Bu kartın ise bir avantajı var: ben CRT bir televizyon kullandığımdan, çıkış olarak S-Video kullanıyorum. Anakartın üzerinde, BIOS’dan aktive edilebilen bir S-Video çıkışı var. Örneğin siz bu sistemi bir LCD ya da Plasma TV’de kullanacaksanız, DVI çıkışlı tümleşik GPU’lu bir anakart, ya da bu çıkışa sahip herhangi basit bir ekran kartı işinizi görür. Elbette deneyemeyeceğim şeyler olacak. Çok fazla sayıda donanım olduğundan, doğal olarak her kombinasyonu denemek olası değil. Böyle durumlarda ise okuyucularımızın kendi tecrübelerini paylaşmaları diğer insanları da teşvik edecek, ortaya çıkacak problemlerin daha kolay çözülmesini sağlayacaktır.
    Şu an Canola 2, Geexbox ve MythTV ile yapmış olduğumuz birçok uygulama var ve önümüzdeki günlerde bunlar bir yazı dizisi olarak sırayla yayınlanacak. Bu süre içinde “bizi izlemeye devam edin”:)
    2 Haziran 2013
    #1