Köksal Engür

İsimli konu WH 'Sanat' kategorisinde, "...Gripin..." üyesi tarafından 12 Temmuz 2011 tarihinde yazılmıştır. Köksal Engür hakkında bilgi ve tartışmalar.

  1. "...Gripin..."

    "...Gripin..." Yönetici

    Köksal Engür, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

    Köksal Engür, eğitimini tamamlamadan önce sanat yaşamına başlayan oyunculardandır. 1956 yılında TRT Ankara Radyosu, Çocuk Saati programında kısa radyo tiyatrolarıyla başlayan deneyimleri, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nden 1969 yılında mezun olana kadar sürdü. TRT'de programlara katılmanın yanında, seslendirme çalışmalarının da temelini atan sanatçı, Ankara Halkevi, Sahne 9, Ankara Deneme Sahnesi, Çağdaş Sahne, Hodri Meydan Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Küçük Sahne gibi özel tiyatrolarda ve Bakırköy Belediye Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi yapımlarında çeşitli roller aldı. Radyo deneyimlerini seslendirmedeki ustalığını geliştirmekte kullanan Engür, tiyatroyla sınırlı kalmayıp, sinema ve dizi filmlerde de oynadı. Sanatçı, Süngerbob Kareşort çizgidizisinde Squitward'ü seslendirmektedir. Korkuyorum Anne filmiyle ünlenerek ödül alan oyuncu, Susam Sokağı'ndaki Büdü karakterini ve çizgi filminde Red Kit'i de seslendirmişti.

    Ödülleri

    16. Ankara Film Festivali, 2005, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Korkuyorum Anne
    Afife Tiyatro Ödülleri : Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu-Tek Kişilik Şehir 2002
    Afife Tiyatro Ödülleri : Yılın En İyi Erkek Oyuncusu-Molly S-1999

    Rol aldığı bazı oyunlar

    Festen "Kutlama" : "Thomas Vinterberg-Mogens Rukov-Bo Hr.Hansen-Davıd Eldrıdge" - Tiyatro Dot - 2010
    Bayrak (oyun) : Berkun Oya - Tiyatro Krek - 2008
    İstanbulda Bir Dava : Franz Kafka-Kerem Kurdoğlu - Kumpanya - 2008
    Kuzey Işığı : Paul Pourveur - Tiyatro Rast - 2007
    Kumarbazın Seçimi : Patrick Marber - Kent Oyuncuları - 2006
    Ördek Muhabbetleri : David Mamet - Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu - 2004
    Ne Kadınlar Sevdim : Atilla İlhan - Tiyatro Çisenti - 2003
    Tek Kişilik Şehir : Behiç Ak - Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu - 2002
    Bay Knepp : Jorge Goldenberg - Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu - 2001
    Sevilmek : Bilge Karasu - Aksanat Prodüsiaon Tiyatrosu - 2000
    Molly S : Brian Friel - Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu - 1999
    Alacaklılar : August Stringberg - Aksanat Prodüsiaon Tiyatrosu - 1998
    Martı : Anton Çehov - Kent Oyuncuları - 1997
    Allahaısmarladık Cumhuriyet : Selim İleri - Sadri Alışık Tiyatrosu - 1995
    Lourcine Sokağı Cinayeti : Eugène Labiche - Bakırköy Belediye Tiyatrosu - 1993
    Uzakta Piyano Sesleri : Jofrey Maddow-John Driver - Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu - 1990
    Midas'ın Kulakları : Güngör Dilmen - Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu
    Keşanlı Ali Destanı : Haldun Taner - Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu
    Yusuf ile Menofis : Nazım Hikmet
    Yağmurcu : Richard Nash
    Pir Sultan Abdal : Erol Toy
    Çürük Elma

    Filmografisi

    Leyla ile Mecnun{Ak sakallı Dede} - 2011
    Deli Saraylı (Cezzar Paşa) - 2010
    Kurtlar Vadisi Gladio - 2009
    Dudaktan Kalbe - 2007
    Beş Vakit - 2006
    Sağır Oda - 2006
    Dolunay - 2005
    Dayı - 2004
    Kadirşinas - 2004
    Korkuyorum Anne - 2004
    Yıldızların Altında - 2002
    Zerda - 2002
    Karanlıkta Koşanlar - 2001
    Vizontele - 2000
    Sevgilim İstanbul - 1999
    Dış Kapının Mandalları - 1998
    Keşanlı Ali Destanı - 1988
    12 Temmuz 2011
    #1
  2. Köksal Engür Cevapları

soru sor

Köksal Engür