İşlem Önceliği, İşlem Sırası, Özellikleri

İsimli konu WH 'Matematik' kategorisinde, ●ŚOП İKλZ● üyesi tarafından 31 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. İşlem Önceliği, İşlem Sırası, Özellikleri hakkında bilgi ve tartışmalar.

  1. ●ŚOП İKλZ●

    ●ŚOП İKλZ● Yönetici

    İşlem Önceliği, İşlem Sırası, Özellikleri

    İŞLEM ÖNCELİĞİ, İŞLEM SIRASI, ÖZELLİKLERİ (MATEMATİK DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR, ÖRNEKLER, ÇÖZÜMLÜ SORULAR)


    Tüm sayı kümelerinde dört işlem yapılırken şu sıra takip edilir:


    1) Parantez var ise önce parantezin dışındaki üslü ifadeler daha sonra parantezin içindeki işlemler yapılır.


    2) Çarpma ve bölme işlemi yapılır.


    3) Toplama ve çıkarma işlemi yapılır.


    4) Çok işlemlilerde işlem soldan sağa doğru yapılır.


    Örnekler

    1. 3 + (12-8:4):5 = ?


    Çözüm

    [​IMG]


    2. 18 : 6-[2 (5-2)+ 12: 4]+ 1 =?


    Çözüm

    3 - [ 2.3 + 3 ] + 1 = 3 - (9) + 1 = -5 dir.


    Eğer birden fazla çarpma veya bölme yan yana ise işlem soldan sağa doğru yapılır.


    Örnek

    24 : 6 . 2 => (24 : 6). 2 daha sonra 4 . 2= 8 şeklindedir.


    Örnek

    14x8+(2x4):2


    Çözüm

    parantez varsa önce o yapılır

    -çarpma ve bölme eşit öncelikli olup toplama ve çıkarmadan önce yapılır.

    -yukarıdakiler dikkate alınarak işlemler soldan sağa doğru yapılır.

    14x8 + (2x4):2

    =14x8 + 8:2

    =112 + 4

    =116


    Örnek

    (2+6)x5-(3+2)x7=?


    Çözüm

    (8x5)-(5x7)=40-35=5



    Değişme özelliği ve Birleşme Özelliği


    Çarpma işlemi “x” veya “.” sembolü ile doğal sayılar ise “ IN ” sembolü ile gösterilir.


    Üç doğal sayıyla yapılan bir toplama işleminde, toplananların herhangi ikisinin birleştirilerek önce toplanması, sonucu değiştirmez. Üç doğal sayının çarpımında, çarpanlardan herhangi ikisinin birleştirilerek önce çarpılması sonucu değiştirmez.



    Dağılma Özelliği


    Çarpma işleminin toplama ve çıkarma işlemleri üzerine dağılma özelliği kullanılarak yapılan işlemleri inceleyelim:

    13 . 21 = 13 . (20 + 1) = 260 + 13 = 273

    33 . 29 = 33 . (30-1) = 990 - 33 =957



    Toplama, Çarpma İşlemlerinde 1 ve 0


    Doğal sayılarla toplama işlemi yapılırken bir doğal sayının “0” ile toplamında elde edilen sonuç, sayının kendisine eşittir. Bu yüzden “0” toplama işleminin etkisiz elemanıdır.


    Çarpma işleminde ise bir doğal sayının “0” ile çarpımı yine “0”dır. Dolayısıyla “0” çarpma işleminin yutan elemanıdır. “1” ise çarpma işleminin etkisiz elemanıdır.



    İşlem Önceliği


    Birden fazla işlemin olduğu durumlarda, hangi işlemin daha önce yapılacağı ayraçlarla belirtilir. İşlem sıraları ayraçlarla belirlenmemişse önce çarpma (bilgi yelpazesi.net) veya bölme, sonra toplama veya çıkarma işlemleri yapılır. Aynı önceliklere sahip işlemlerde sıra soldan sağa doğru takip edilir.



    KONUYU DAHA İYİ KAVRAYABİLMENİZ İÇİN BİRKAÇ TEST SORUSU:


    1.

    –4 + (+6)

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) –10

    B) –2

    C) 0

    D) 2

    E) 10


    2.

    2 – (–7) + 5

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) –14

    B) –10

    C) 0

    D) 4

    E) 14


    3.

    –3 – (–2) + 1

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) –2

    B) –1

    C) 0

    D) 1

    E) 2


    4.

    10 + 2 . (–4) – 8 : (–2)

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) 2

    B) 3

    C) 4

    D) 5

    E) 6


    5.

    [​IMG]

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) –1

    B) 2

    C) 3

    D) 6

    E) 10


    6.

    –5 . (–2) + 4 : (–2)

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) –8

    B) –4

    C) 0

    D) 4

    E) 8


    7.

    6 : 3 . 2

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) 1

    B) 2

    C) 4

    D) 12

    E) 36


    8.

    (63 : 9) . 2 – 18 : (21 : 7 – 1)

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) 5

    B) 6

    C) 7

    D) 8

    E) 9


    9.

    [​IMG]

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) –8

    B) –2

    C) 2

    D) 3

    E) 8


    10.

    [​IMG]

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) 5

    B) 4

    C) 1

    D) –4

    E) –5


    11.

    –72 : 2 . 3 – 12 : 4

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) –111

    B) –72

    C) –36

    D) –12

    E) –6


    12.

    [​IMG]

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) –12

    B) –10

    C) –9

    D) –8

    E) –7


    13.

    2 – 2 – 2 : 2 + 1 + 4 – 4 : 2 + 2

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) –3

    B) –2

    C) 2

    D) 3

    E) 4


    14.

    2 + 3 . (2 – 32) + 2 . (32 – 2)

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) –5

    B) –4

    C) –3

    D) –2

    E) –1


    15.

    4 : 2 + 5 : (–1) + 8 : 4 –3

    işleminin (bilgi yelpazesi.net) sonucu kaçtır?

    A) –1

    B) –2

    C) –3

    D) –4

    E) –5


    17.

    –2 + 5 : 5 + 7 + 35

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) 42

    B) 41

    C) 40

    D) 35

    E) 7


    18.

    (12 : 4) – 3 + 3 . 4 –12

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) –1

    B) –2

    C) 0

    D) 1

    E) 2


    19.

    3 – 2002 : 2002 + 3

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) 5

    B) 4

    C) 3

    D) –1

    E) –2


    20.

    –8 : 2 + 3 . 7 + 12 : (–3) – 7

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) 19

    B) 13

    C) 12

    D) 6

    E) –1





    CEVAP ANAHTARI


    1.D 2.E 3.C 4.E 5.E


    6.E 7.C 8.A 9.A 10.E 11.A 12.A


    13.E 14.A 15.D 17.B


    18.C 19.A 20.D




    KONUYU DAHA İYİ KAVRAYABİLMENİZ İÇİN BİRKAÇ TEST SORUSU DAHA :)):


    1.

    2a = 3b

    olduğuna göre,

    [​IMG]

    kaçtır?

    [​IMG]



    2.

    –3a = 4b

    olduğuna göre,

    [​IMG]

    kaçtır?

    [​IMG]


    3.

    [​IMG]

    olduğuna göre,

    [​IMG]

    kaçtır?

    [​IMG]


    4.

    [​IMG]

    olduğuna göre,

    [​IMG]

    kaçtır?

    [​IMG]


    5.

    [​IMG]

    olduğuna göre,

    [​IMG]

    kaçtır?

    [​IMG]


    6.

    [​IMG]

    işleminin sonucu nedir?

    A) a4

    B) a6

    C) a9

    D) a10

    E) a24


    7.

    (a + 2) . a2 – (a – a2) . 2a

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) a3

    B) 2a2

    C) 3a3

    D) a3+ 4a2

    E) 3 a4


    8.

    4x3 . (x2) – 5x4 . (–x)

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) 9x10

    B) 9x5

    C) x5

    D) –x5

    E) –9x5


    9.

    [​IMG]

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) –4x

    B) –2x

    C) –x

    D) –2

    E) 4


    10.

    [​IMG]

    ifadesinin eşiti nedir?

    A) 3x

    B) –3

    C) 0

    D) 3

    E) 4x


    11.

    [​IMG]

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) –b

    B) –a

    C) 0

    D) a2 – b

    E) a + b


    12.

    x = –1

    olduğuna göre,

    –3x2 + x5 – 4 (x – 1)

    ifadesinin eşiti nedir?

    A) –10

    B) –6

    C) 4

    D) 6

    E) 10


    13.

    y (x – z – 1) – x (y – 1) + y (z + 1)

    işleminin eşiti nedir?

    A) x

    B) –y

    C) –(x + y)

    D) 1

    E) –1


    14.

    –x2 – (–2x2) – (–x)2

    işleminin eşiti nedir?

    A) –2x2

    B) –x2

    C) 0

    D) x2

    E) 2x2


    15.

    [​IMG]

    işleminin eşiti nedir?

    A) –20

    B) –18

    C) 14

    D) –a

    E) –a2


    16.

    [​IMG]

    işleminin eşiti nedir?

    [​IMG]


    17.

    x = –2

    olduğuna göre,

    x4 – 3x3 – 2x2 – (1 – x)

    ifadesinin (bilgi yelpazesi.net) sonucu kaçtır?

    A) –19

    B) –3

    C) 29

    D) 31

    E) 43


    18.

    [​IMG]

    işleminin sonucu nedir?

    [​IMG]


    19.

    [​IMG]

    işleminin eşiti nedir?

    [​IMG]


    20.

    [​IMG]

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) 200

    B) 192

    C) 160

    D) –23

    E) –48





    CEVAP ANAHTARI


    1.C 2.B 3.E 4.A 5.E


    6.D 7.C 8.B 9.D 10.C 11.B 12.C


    13.A 14.C 15.B 16.B 17.C


    18.E 19.C 20.C
    31 Aralık 2016
    #1
  2. İşlem Önceliği, İşlem Sırası, Özellikleri Cevapları

soru sor

İşlem Önceliği, İşlem Sırası, Özellikleri