Deniz Kadayıfı

İsimli konu WH 'Şifalı Bitkiler' kategorisinde, Rec0 üyesi tarafından 28 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. Deniz Kadayıfı hakkında bilgi ve tartışmalar.

  1. Rec0

    Rec0 Yönetici

    Adından da anlaşılacağı gibi denizde yetişen Deniz Kadayıfı bitkisi, bir çeşit kırmızı su yosunudur. Latince adı ‘Chondrus crispus’ olan bu bitki, özellikle Atlantis Okyanusu, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın Atlantik kıyılarında yaygındır. Ne yazık ki, ülkemiz denizlerinde yetişmez.

    Yetiştiği bölgelerde denizin çekilmesiyle birlikte kıyıdan toplanan yeşilimsi kırmızı renkteki Denizkadayıfları, yıkanıp temizlendikten sonra güneşte kurutulur. Kuruduktan sonra sarımsı beyaz renk alan dar şeritler halindeki yosunlar hala tuzlu ve deniz kokuludur. Taze haldeyken ya da su eklenerek kaynatıldığında jelimsi kıvama gelir ve ağırlığının 100 katına kadar su tutma özelliğine sahiptir.

    İrlanda’da Deniz Kadayıfı, süt ve tarçın kullanılarak yapılan ağır ve koyu bir içecek olan İrlanda Yosunu’nun afrodizyak etkisi olduğu söylenir. Venezuela’da ise özellikle göğsü yumuşatmak için süt içinde kaynatılarak yatmadan önce hastalara içirildiği bilinmektedir. Kozmetik sanayide nemlendiricilerin içerisinde rastladığımız bu bitki aynı zamanda eczacılık ve gıda endüstrisinde önemli bir kıvam artırıcıdır.

    Denizkadayıfı bitkisinden; denizkadayıfı çayı ve denizkadayıfı kremi üretilir. Ayrıca çeşitli gıda endüstrisinde ve ilaç üretiminde ilaçların muhteviyatına girmiştir. Ebru sanatında ebrunun hazırlanmasında malzeme olarak kullanılır.

    Halk arasında denizkadayıfı çayı içmenin gastrite, ishal ve idrar yolu enfeksiyonlarına, göğüs yumuşatmaya, öksürüğü kesmeye iyi geldiğine inanılır.[1]

    Uygun şartlarda kurutulan denizkadayıfı, serin, kuru ve ışıksız bir ortamda saklanırsa ömrü 1 yıldır.
    28 Aralık 2016
    #1
  2. Deniz Kadayıfı Cevapları

soru sor

Deniz Kadayıfı