Web Hattı - Türkiyenin En Güncel Forumu

.::Yakamoz::.

Genel Kültür kategorisinde ve Hayvanlar Alemi forumunda bulunan .::Yakamoz::. konusunu görüntülemektesiniz....



Geri git   Web Hattı - Türkiyenin En Güncel Forumu > Genel Kültür > Hayvanlar Alemi

Maşaallah .::Yakamoz::.

İndir Sitemap Liseler Harita Kayıt ol Forumları Okundu Kabul Et


.::Yakamoz::.



Yeni Konu aç  Cevapla

 

LinkBack Seçenekler
Alt 12-15-2007, 05:41 PM  
Cool .::Yakamoz::.




YAKAMOZ, (Bioluminicence)

Türkçe okunuşu
Biyoluminesans.
Genellikle yanlış bilinen "Yakamoz" ayışığının suya, denize vuran yansıması değildir. Yakamoz bir canlıdır, latince ismi Noctiluca Milliaris olan bu canlı, bir biçimde ateş böceğinin denizde yaşayan versiyonudur. Luminisens maddesini vücudunda barındıran bu canlıya dokunulduğunda bir ışık saçar. Bu canlı bir planktondur, yani milimetrik boyutlarda bir canlıdır. Bunlardan milyonlarcası bir araya geldiğinde geceleri bir kayık geçerken, veya bir balık sürüsü geçtiğinde bu canlılara çarparak ışık çıkartmalarına neden olurlar.

O yüzden balıkçı sandallarında yüksek bir direk ve bu direğin ucunda oturulacak bir yer vardır. Gırgır motorlarının köprülerinin çok katlı ve en üst kattan bile kumanda edilebiliyor olmalarının bir sebebi de budur. Balıkçılardan biri buraya oturarak ay olmayan geceleri balıkların yakamoz yaparak geçtikleri yolları görüp dümenciyi oraya yönlendirirler veya doğrudan kendileri tekneye (gemiye) kumanda eder. O yüzden Lüfer avlarken Lüks ışığı kullanılır, ışık balık gelsin diye değil misinanın değdiği, yakamozların çıkardığı ışıktan Lüfer korkmasın diye Lüks ışığı ile yakamoz ışığını öldürmek için kullanılır.

Kelimeleri harcarken yanlışlara düşmeyelim. Esasında Yakamoz (eğer göreniniz varsa bilir) olağan üstü bir şeydir, Yakamoz olduğunda denizde uzun floresan lambalar yanıyormuş gibi olur. Ama bunun için ay ışığı olmaması gerekir. Ay ışığında (daha baskın olduğu için) göremezsiniz. O kadar muhteşemdir ki, o anda tüm romantizm biter sanki uzaylılar gelmiş gibi denize yönelirsiniz. Birde Yakamozlu ve Ay ışıksız gecelerde denize girince pırıl pırıl uzaylı gibi olursunuz. Özellikle gece dalışlarında (scuba) dalış sonrası su yüzeyine çıkınca yakamozlar binlerce yıldız halinde parmaklarınızın arasından büyüleyici biçimde geçerler.

 
Alt 12-15-2007, 07:11 PM  
Standart Ce: .::Yakamoz::.

saol bilgi için

 
Cevapla

Seçenekler

.::Yakamoz::.

Genel Kültür kategorisinde ve Hayvanlar Alemi forumunda bulunan .::Yakamoz::. konusunu görüntülemektesiniz....


.::Yakamoz::. konusuna benzer konular:

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yakamoz Misali Kyren Şiirler 0 12-05-2007 11:35 AM
Yakamoz Kyren Şiirler 0 12-05-2007 11:35 AM
Ahmet Kaya-Yakamoz korsanhack Şarkı Sözleri 0 11-28-2006 01:54 AM


Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:26 AM .





Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.2.0 ©2008, Crawlability, Inc.
eXTReMe Tracker
Forums Directory
We Hattı RSS Besleme Alexa Toolbar

Benzer Forumlar: izafet | UslanmaM | TEKplatform | MaxiCep.Com | iDo-FoRuM