türkçe test (sözcük türleri/zarf)

İsimli konu WH 'Sınavlar' kategorisinde, yldrm.exe üyesi tarafından 11 Nisan 2007 tarihinde yazılmıştır. Konu Özeti: türkçe test (sözcük türleri/zarf). SÖZCÜK TÜRLERİ (ZARF) 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "güzel" kelimesi, kelime çeşidi yönüyle diğerlerinden farklıdır? A) Güzel bir ev... türkçe test (sözcük türleri/sıfat) türkçe test (sözcük anlamı) ...

  1. SÖZCÜK TÜRLERİ (ZARF) ​

    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "güzel" kelimesi, kelime çeşidi yönüyle diğerlerinden farklıdır?
    A) Güzel bir ev yaptırmışlar.
    B) Güzel söz söyleme sanatınıçok iyi bilirdi.
    C) Ne güzel olmuş eviniz, böyle!
    D) Güzel bir anlayışa sahipti o.


    2. "Dünyanın en iyi annesi benim annemdir." cümlesinde "en" kelimesi, niteleme sıfatlarının kullanılışı yönünden hangisine girer?
    A) En üstünlük derecesi
    B) Üstünlük derecesi
    C) Aşırılık derecesi
    D) Eşitlik derecesi


    3. Aşağıdaki altıçizili sözcüklerden hangisi görevce diğerlerinden farklıdır?
    A) Ne yaramaz bir çocuk bu, değil mi?
    B) Hangi istasyonda binmiş trene?
    C) Neredeki kitaplar senin?
    D) Kaç kişiyle gittiniz pikniğe?


    4. Tekrar yaşayacağız ümitli sabahları,
    Bulacağız dünyanın o en güzel yerini.
    Ebedî bir sahilde yeniden tadacağız,
    Kol kola sükûn dolu akşam gezmelerini...

    Dörtlükteki altıçizili sözcüklerden hangisi diğerlerinden farklı türdedir?
    A) tekrar B) yeniden C) en D) akşam


    5. Aşağıdakilerin hangisinde ikileme, ne zarf ne de sıfat olarak kullanılmıştır?
    A) Pilini pırtını toplayıp burdan gitmelisin.
    B) Zavallı kadın yolda ağır aksak yürüyordu.
    C) Doğru dürüst konuşamadan vakit bitti.
    D) Çeşit çeşit meyvelerden biraz yedik.


    6. Aşağıdaki altıçizili sözcüklerden hangisi görevce diğerlerinden farklıdır?
    A) Dün sizi okulda göremedik.
    B) Bazı konularda anlaşamıyoruz.
    C) Eve yeni gelmiştim ki telefon çaldı.
    D) Böyle tatlı su hiç içmemiştim.


    7. "Daha" kelimesi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı anlam ve görevde kullanılmıştır?
    A) Mustafa Bey işe daha gelmedi.
    B) Günümüz daha güzel geçebilirdi.
    C) Derslerinize daha düzenli çalışmalısınız.
    D) Bu sefer daha dikkatli davranalım.


    8. "Yukarı" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde yer-yön zarfı olarak kullanılmıştır?
    A) O bizden yukarı sınıftaydı, pek tanımıyorum.
    B) Yemekten sonra yukarıçıktı, hemen giyindi.
    C) Yukarısı ile aşağısı birbirine çok uzak, çok...
    D) Siz yukarıyı ne zaman tamir edeceksiniz?


    9. Ayırma gözlerini gözlerimden bu akşam Böyle saatlerce bak, böyle asırlarca bak Gözlerine yavaşça yavaşça doldu akşam Göklerin ateşini kalbime boşaltarak Dörlükte hangi zarf türüne örnek yoktur?
    A) Zaman B) Durum (Hâl) C) Yer-yön D) Miktar

    10. "Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım."
    cümlesindeki "tatlı" kelimelerinin türü sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İsim, sıfat
    B) Zarf, zarf
    C) İsim, zarf
    D) Zarf, isim


    CEVAPLAR:1.C 2.A 3.A 4.D 5.A 6.B 7.A 8.B 9.C 10.C
    11 Nisan 2007
    #1
  2. türkçe test (sözcük türleri/zarf) Cevapları

  3. herşey nie oks ya brz öss ye agrlık werin
    6 Nisan 2008
    #2
  4. Ama Harbİ Yaw Zztn Burda Tkilnlarin ÇoĞu Oks YŞini GÇmİŞ Durumda
    6 Nisan 2008
    #3
  5. :ok::ok::ok::ok::zuha: Çok Gğzek Kardeşim Metin 2 oynayan yazsın bu arada:D
    Kod:
    
    
    14 Şubat 2009
    #4
  6. ellerine sağlık güzel paylaşım
    13 Ocak 2011
    #5
  7. buna zor diyosanız yuh.ben 6 sınıfa gidiyorum.ama çok kolay.biraz çalışında akıllanın.
    9 Şubat 2011
    #6
  8. abi bunlar çok kolay valla birde ben metin 2 oynuyom
    3 Nisan 2012
    #7
  9. Yazıklar olsun be sizin okudunuz okula bebek işi bunlar (ayrıca bide ben metin 2 oynuyorum)...
    26 Eylül 2012
    #8
soru sor

türkçe test (sözcük türleri/zarf)