> Mol kavramı ile ilgili sorular

İsimli konu WH 'Kimya' kategorisinde, ReAlWaN üyesi tarafından 18 Kasım 2007 tarihinde yazılmıştır. Konu Özeti: > Mol kavramı ile ilgili sorular. Test 1 Test 2 Linkler, telif hakları nedeniyle silinmiştir. Edit: Wermidon76 bir de bunlar var ÇÖZÜMLÜ TEST 1 . I- 16 gram oksijen gazı II-... > MOL Kavramı > Mol Kavramı ile ilgili bol bol soru ...

  1. Test 1



    Test 2


    Linkler, telif hakları nedeniyle silinmiştir.


    Edit: Wermidon76


    bir de bunlar var

    ÇÖZÜMLÜ TEST


    1
    . I- 16 gram oksijen gazı
    II- 3,01.1023 tane He gazı
    III- 6 gam C içeren CO2 gazı

    yukarıdaki gazların N.Ş.A.’ da kapladıkları hacim hangi seçenekte doğru olarak
    verilmiştir ?(C=12 O=16)

    A) I>II>III B) I=II>III
    C) I=II=III D) II>III>I
    E) I=III>II

    Çözüm : I- n=16/32 = 0,5 mol
    0,5. 22,4 = 11,2 litre
    II- 3,01.102376,02.1023=0,5 mol 0,5.22,4 = 11,2 litre
    III- 6 gram C içeren CO2 0,5 moldür. 0,5.22,4 = 11,2 litre

    Cevap C

    2. 3,01.1022 tane X(OH)2 3,7 gram olduğuna göre X in atom ağırlığı kaçtır ? (O=16 H=1)

    A) 74 B) 32 C) 40
    D) 56 E) 14

    Çözüm : n= 3,01.1023/ 6,02.1023 = 0,05 mol

    0,05 mol 3,7 gramsa

    1 mol X

    X= 74 gram/ mol

    X=40 gr/molÞX+32+2= 74
    Cevap C

    3. 8 gram oksijen gazında kaç tane atom
    vardır ? (O=16)

    A) 3,01.1023 B) 6,02.1023
    C) 12,04.1023 D) 1,505.1023
    D) 24,08.1023

    Çözüm : n= 8/32= 0,25 mol O2 gazı

    1 mol O2 molekülünde 2.6,02.1023 tane atom varsa

    0,25 mol O2 de X

    X= 3,01.1023 tane atom Cevap A

    4. 0,2 mol X2Y3 32 gram gelmektedir. Y nin atom ağırlığı 16 olduğuna göre X in atom ağırlığının Y nin atom ağırlığına oranı nedir ?

    A) 2/3 B) 3/2 C) 1
    D) 3/7 E) 7/2

    Çözüm :

    0,2 mol 32 gramsa

    1 mol ?

    ?= 160 gr/mol

    X= 56 gr/molÞ2.X + 3.16 = 160

    X/Y= 7/2ÞX/Y = 56/16 Cevap E

    5.

    I- XY bileşiğinin molekül ağırlığı 28 dir.
    II- XY2 bileşiğinin molekül ağırlığı 44 dür.

    Buna göre X ve Y nin atom ağırlıkları sırasıyla nedir ?

    A) 24-32 B) 14-12 C) 12-16
    D) 32-23 E) 12-14
    Çözüm :

    2 X + Y = 28
    X + 2Y = 44

    X= 12 Y= 16 Cevap C

    6. Kütlece %80 X içeren X2H6 bileşiğinde X in atom ağırlığı kaçtır ?

    A) 12 B) 14 C) 23
    D) 27 E) 40

    Çözüm :

    2.X / 6.1 = X= 12 Cevap AÞ80/20


    7. NH3 + CO karışımı N.Ş.A da 11,2 litre olup karışımın kütlesi 11,8 gram gelmektedir. Karışımdaki CO nun mol % si nedir ?
    ( C=12 O=16 N=14 H=1)

    A) 20 B) 40 C) 60
    D) 80 E) 90

    Çözüm :

    NH3 + CO = 0,5 mol; NH3 x mol ise CO = 0,5-x moldür.

    0,5. 17 + (0,5-x).28 = 11,8 gram
    X=0,2 mol NH3 CO = 0,3 mol olur.

    0,5 molde 0,3 mol CO varsa

    100 molde X

    X= 60 Cevap C


    8. 1,806.1023 tane atom içeren SO3 gazı N.Ş.A da kaç litre hacim kaplar ?

    A) 6,72 B) 22,4 C) 2,24
    D) 1,68 E ) 4,48

    Çözüm : n= 1,806.1023/6,02.1023 = 0,3 mol atom

    1 mol SO3 de toplam 4 mol atom varsa

    X mol 0,3 mol atom

    X= 0,075 mol V= 0,075.22,4 = 1,68 litre

    Cevap D

    9. 3,01.1023 tane CO molekülü, N.Ş.A da 5,6 litre hacim kaplayan N2 gazı ve 7,5 gram NO gazından oluşan karışımın kütlesi kaç gramdır ?

    A) 14 B) 21 C) 22
    D) 28,5 E) 32,5

    Çözüm :

    CO= 3,01.1023/6,02.1023 = 0,5 mol .28 = 14 gr

    N2 = 5,6/22,4 = 0,25 mol . 28=7 gr
    = 7,5 gr

    NO= 7,5 gr

    Mt= 14+7+7,5 = 28,5 gr. Cevap D

    10. Eşit molekül sayıda bir karışım elde edebilmek için 15 gram C2H6 gazına N.Ş.A da kaç litre C3H4 eklenmelidir ? (C=12 H=1)

    A) 5,6 B) 2,24 C) 22,4
    D) 1,12 E) 11,2

    Çözüm :

    C2H6= 15/30 = 0,5 mol

    Molekül sayılarının eşit olması demek mol sayılarının eşit olması demektir. O halde C2H6 da 0,5 mol olmalıdır.

    0,5.22,4 = 11,2 litre C3H4 Cevap E

    11. X2H4 bileşiği ile XO bileşiği eşit kütlede ve molekül sayıları da eşit olduğuna göre X in atom ağırlığı nedir ?(O=16 H=1)

    A) 12 B) 14 C) 16
    D) 32 E) 40

    Çözüm :

    Molekül sayıları eşitse mol sayıları da eşittir. Kütlelerde eşit olduğuna göre molekül ağırlıkları da eşittir.

    X= 12Þ2.X + 4.1 = X+16 Cevap A

    12. XY3 bileşiğinin molekül ağırlığı MgY bileşiğinin molekül ağırlığının 2 katı olduğuna göre Y elementinin atom ağırlığı kaçtır? (X=32, Mg=24)

    A) 12 B) 16 C) 23
    D) 24 E) 40

    Çözüm :

    (32 + 3.Y) Y = 16 Cevap BÞ= 2.(24 + Y)

    13. 0,01 molünde 0,02 mol X ve 0,03 mol Y bulunan bileşiğin formülü aşağıdakilerden hangisidir ?

    A) XY B) XY2 C) X2Y3
    D) XY3 E) X2Y

    Çözüm :

    1 molde 2 mol X ve 3 mol Y bulunacağından bileşik X2Y3 olur.
    Cevap C


    14. 0,5 mol CuSO4XH2O bileşiği 125 gram ise X sayısı nedir ? (Cu=64 S=32 H=1 O=16)

    A) 2 B) 3 C) 4
    D) 5 E) 6

    Çözüm :

    0,5 mol CuSO4XH2O 125 gram ise

    1 mol ?

    ? = 250 gram

    64 + 32 +64 + 18.X =ÞCuSO4XH2O = 250 250

    X= 5 Cevap D

    15.0,2 molünde 2,4 gram X ve 3,2 gram Y bulunduran bileşiğin bir molekülünün kütlesi kaç gramdır ?

    A) 28 B) 28/6,02.1023

    C) 14/6,02.1023 D) 6,02.1023

    E) 6,02.1023/28

    Çözüm :

    1 mol bileşikte 12 gram X ve 16 gram Y bulunacağından bileşiğin molekül ağırlığı 28 gram dır. 1 molekülün kütlesi MA/ 6,02.10 23 olduğundan 28/6,02.1023 olur.
    Cevap B

    16. 2 mol CO2 için ;

    I- 2 mol C içerir.
    II- 4 mol O atomu içerir.
    III- 6,02.1023 tane CO2 molekülüdür.
    IV- Toplam atom sayısı 6x6,02.1023 dür.

    Yargılarından hangisi yada hangileri doğrudur ?


    A) I ve II B) I ve III C) II ve III
    D) I,II ve IV E) II,III ve IV

    Çözüm :

    I- 1 mol CO2 de 1 mol C varsa 2 mol CO2 de 2 mol C olur.
    II- 1 mol CO2 de 2 mol O varsa 2 molde 4 mol O olur.
    III- 1 mol CO2 6,02.1023 tane CO2 dir. 2 mol ise 1,204.1023 tane CO2 molekülüdür.
    IV- 1 mol de 3x6,02.1023 tane atom varsa 2 mol de 6x6,02.1023 tane atom bulunur.

    Cevap D

    17. CuSO45H2O bileşiğinin kütlece % kaçı H2O dur ? (CUSO4=160 H2O=18)

    A) 18 B) 36 C) 54
    D) 72 E) 90

    Çözüm :

    1 mol CuSO45H2O= 250 gram olup 90 gramı sudur.

    250 gram da 90 gram su varsa

    100 gramda X

    X= 36 Cevap B

    18. 8 gram XH4 12,04.1023 tane H atomu içerdiğine göre 1 mol XH4 kaç gramdır ?

    A) 8 B) 16 C) 32
    D) 64 E) 80

    Çözüm :

    n= n= 2 mol H atomuÞ12,04.1023/6,02.1023

    2 mol H atomu içeren bileşik 8 gram ise

    4 mol H içeren bileşik ?

    ? = 16 gram Cevap B

    19.X2S in 0,1 mol ü 3,4 gramı ise X2O nun
    0,2 mol ü kaç gramdır ?(S=32 O=16)

    A) 1 B) 18 C) 3,6
    D) 2,8 E) 3,2

    Çözüm :

    0,1 mol X2S 3,4 gram ise 1 molü 34 gram olup X in atom ağırlığı 1 olur. X2O= 18 olup 0,2 molü 3,6 gram olur.
    Cevap C
    20. Aşağıdakilerden hangisi N.Ş.A da en fazla hacim kaplar ? (C=12 H=1 He=4 N=14)

    A) NH3 B) He C) CO D) NO E) N2O

    Çözüm: Molekül ağırlığı küçük olanın molü büyük olur. Mol sayısı büyük olanın hacmi de büyüktür.
    Cevap B

    21.
    I- 6,02.1022 tane SO2 molekülü
    II- N.Ş.A da 8,96 Lt hacim kaplayan NH3 gazı
    III- 0,1 mol SO3 gazı

    Yukarıda verilen gazların kütleleri arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisidir ?
    (S=32 O=16 N=14 H=1)

    A) I>II>III B) III>II>I C) II>III>I
    D) I=II>III E) III=II>I

    Çözüm :

    SO2 = 6,02.1022/6,02.1023 = 0,1 mol
    0,1 .64 = 6,4 gram SO2

    NH3= 8,96/22,4 = 0,4 mol
    0,4.17 = 6,8 gramNH3

    0,1.80= 8 gram SO3

    Buna göre III>II>I dir. Cevap B


    22.C3H6 gazı için aşağıdakilerden
    hangisi yanlıştır ?(C=12 H=1)

    A) N.Ş.A da 4,48 litresi 8,4 gramdır.
    B) N.Ş.A da öz kütlesi 1,875 gr / lt dir.
    C) 1,204.1023 tanesi N.Ş.A da 4,48 lt dir.
    D) 0,5 molü 4,5 tane atom içerir.
    E) 3,01.1022 tane molekülü 1,8 gr C içerir.

    Çözüm : 1mol C3H6 da 9 mol atom varken 0,5 mol C3H6 4,5 tane değil 4,5 mol atom bulunur.

    Cevap D


    23. Avagadro sayısı kadar atom içeren Fe2O3(k) bileşiği için aşağıdakilerden
    hangisi doğrudur ?(Fe=56 O=16)

    A) 32 gramdır.
    B) 5 mol dür.
    C) N.Ş.A. da 22,4 litredir.
    D) 2 mol Fe içerir.
    E) 48 gram O içerir.

    Çözüm :

    Avagadro sayısı kadar atom= 1 mol atom
    1 mol Fe2O3 de 5 mol atom varsa

    X mol 1 mol atom
    X= 0,2 mol Fe2O3 dür.
    1 mol Fe2O3 160 gram olduğuna göre 0,2 mol ü 32 gramdır.
    Cevap A
    24. 0,4 mol SO2 ile N.Ş.A da 11,2 litre hacim kaplayan CO gazında toplam kaç mol O atomu vardır ?

    A) 0,8 B) 0,5 C) 2,5
    C) 1,3 D) 0,9

    Çözüm : 1 mol SO2 de 2 mol O varsa

    0,4 mol de X

    X= 0,8 mol O atomu

    1 mol CO da 1 mol O varsa

    0,5 mol O da X

    X= 0,5 mol O atomu

    0,5 + 0,8 = 1,3 mol O atomu

    Cevap C


    25. 11,2 gram C2H4 gazı için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?(C=12 H=1)

    A) 4,8 gram C içerir.
    B) 1,6 gram H içerir.
    C) 0,5 mol dür.
    D) 2,408.1023 tane molekül içerir.
    E) N.Ş.A da 8,96 litre hacim kaplar.

    Çözüm :

    n=0,4 mol. CevapÞn= 11,2/28 C

    26. 0,4 molü 40 gram olan bileşik aşağıdakilerden hangisidir ? ( C=12 S=32 Ca=40 O=16 N=14)

    A) NH3 B) Ca(OH)2 C) NO
    D) CaCO3 E) SO3

    Çözüm :

    0,4 mol 40 gramsa

    1 mol X

    X= 100 gram CaCO3=100 olduğundan

    Cevap D
    18 Kasım 2007
    #1
  2. > Mol kavramı ile ilgili sorular Cevapları

  3. teşekkür ederim çok işime yaramadı ama eline sağlık bunların daha çok çözümlülleri yok mu sende
    24 Mart 2008
    #2
  4. Malesef Yok..:) Buldukca Eklıcem Ama.
    24 Mart 2008
    #3
  5. Saol Be Birader Tsk Edrm
    28 Nisan 2008
    #4
  6. SAOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

    28 Nisan 2008
    #5
  7. 2. testin cevaplarini verebilir misn acaba:D
    3 Eylül 2008
    #6
  8. saolasın güzel olmş
    9 Eylül 2008
    #7
  9. saol cnm çok işime yaradı:)
    24 Ekim 2008
    #8
  10. :yuppi:çok teşekkürler Allah razı olsun:D çok ama çok işime yaradı:)
    25 Mart 2009
    #9
  11. yıllık ödev için bana daha fazla soru lağzm yardımcı olun arkadaslar :(
    20 Nisan 2009
    #10
soru sor

> Mol kavramı ile ilgili sorular