Gül Budaması ve Bakımı

İsimli konu WH 'Coğrafya' kategorisinde, "...Gripin..." üyesi tarafından 25 Mart 2011 tarihinde yazılmıştır. Konu Özeti: Gül Budaması ve Bakımı. gül budama - gül dikimi - bitkilerde budama - gül budama teknikleri [IMG] Baharın gelmesiyle yeni bahçe ve balkonlarınızı süsleyecek bitkilerin,... Enstrümanların Bakımı ve Onarımı Saç Bakımı ve Temizliği ...

  1. gül budama - gül dikimi - bitkilerde budama - gül budama teknikleri


    [​IMG]
    Baharın gelmesiyle yeni bahçe ve balkonlarınızı süsleyecek bitkilerin, özellikle çiçeklerin ekimi, dikimi de başladı. Bahçelerde en çok aranan ve sevilen bitkilerin başında ise güller gelir. Çeşitli renk, çiçek büyüklüğü ve kokusu ile güller, bahçelerin vazgeçilmez bitkilerinin başında gelir.

    Gül çok yıllık bir bitki olduğunda dikimi yapılmadan önce, dikim yapılacak yer çok iyi seçilmelidir. Gül fidanı satın alacaksanız, satın alacağınız fidanın sağlıklı olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca elinizdeki gülleri budadıkça ortaya çıkan dallardan çelikleme yöntemiyle fidan elde edebilirsiniz.

    Gül, toprak konusunda pek seçiçi değildir. Ancak asitli olmayan, besince zengin ve kumlu toprakları daha çok sever. Gül fidanı dikerken, gölgede kalmamasına özen göstermelisiniz. Gölge gül fidanınızın sağlığını bozup kurumasına neden olmasa da, verimli ve güzel çiçekler açmasını engeller.

    Gül Dikimi:

    Ayrılan üst tabaka toprak fidan başına bir kova yanmış gübreyle karıştırılır. Yoksa gül için hazırlanmış yavaş etkili bir suni gübre fidan başına bir avuç toprağa karıştırılır. Çukura biraz gübreli toprak atılır. Fidan saksıdan toprağını dağıtmadan çıkarılır. Bunun için saksı dikkatle yan yatırılıp dibine birkaç kez vurulur. Fidan çukura oturtulur. Gübreli toprakla çukur doldurulur.Yetmezse alt topraktan ilave edilir. Aşı yeri hafifçe örtülür. Toprak ayakla dikkatlice sıkıştırılır.

    Gül çıplak köklü dikilecekse açılan çukurun dibine gübreli topraktan bir tümsek yapılır. Köklerin ezik ve yaralı yerleri hafifçe budanır. Kökler yelpaze biçiminde tümseğe yayılır ve çukur dikkatle doldurulur. Sıkıştırılıp sulanır. Çıplak köklü güller mutlaka sonbaharda dikilmelidir. Kökleri sıcak tutmak için fidanın dibine biraz saman veya kuru yaprak örtülür.

    Bir kova içinde birer kürek gübre ve killi toprak az suyla eritilip dikimden önce kökler bu sulu balçığa batırılırsa daha kolay tutar.

    Bu önemli bir ayrıntıdır. Fidanlar arasında yeteri kadar aralık bulunmazsa bitkiler havasız kalacağından mantar hastalıkları artar. Bakım işleri zorlaşır. Gülün cinsine göre dikim aralıkları şöyle olmalıdır.

    Minyatür güller: 30 cm
    Melez çay ve demet güller, boylarına göre:
    Kısa: 45 – 60 cm
    Orta: 60 – 75 cm
    uzun:75 cm. – 1 metre
    Çalı güller: Boyuna göre 50 cm. ile 1,5 metre arası..
    Sarmaşık güller: 2 metre..


    Gül Budama :
    Güller budandıkça gençleşir ve ömrü uzar. Her yıl budama yapılmalıdır.Bu pek zor değil ancak teknik gerektiren bir iştir. Bunu öğrenmek için en iyi metot budama mevsiminde bir gül serasını ziyaret edip,olayı bizzat yerinde görmektir.

    Öncelikle kaliteli bir gül makası gerekir. Elleri koruyacak uygun bir eldiven de unutulmamalıdır.
    Tekrar açan güller iklime göre ocak ve mart ayları arasında budanır. Bir kez açanlar ise çiçekleri geçtikten hemen sonra yazın budanmalıdır. Baharda budanırlarsa o yıl çiçek açmazlar. Gül budaması gülün cinsine göre farklılık gösterir.

    Budamaya başlarken öncelikle kuru,hastalıklı ve zayıf ve çok ince dalları dipten kesin. Bitki çalılaşmışsa hava alması için orta kısımdan birkaç dal alın. Bunlar düzgün olmayan çapraz dallar olabilir. Gülleriniz üç yıllık olunca her yıl eski dallardan üç de birini kesin. Gül budarken daima dalın dış yüzeyindeki bir gözün yarım cm. üzerinden kesin. Hafif verev,temiz bir kesik olsun.

    Yeni dikilmiş güller kuvvetlenmesi için ilk yıl derin budanır. Aşı yeri üzerinden 15 cm. yani 3-5 göz üzerinden budanmalıdır.
    Yetişkin melez çay ve demet güller de her dal 5-6 göz üzerinden budanır.

    Çalı gülleri yüksekliğinin yarısı kadar kesilir. Kuru ve bozuk dallar ayıklanır.Derin budanmaz.
    Sarmaşık güller ilk yıllarda şekil verilmek için budanır. Daha sonraları yalnızca kuru, bozuk ve hastalıklı dalları ayıklanır.
    Minyatür güller de daha çok normal bir makasla hafifçe budanır. Kuru ve hastalıklı dalları ayıklanır.

    Gül bitkisi için hijyen çok önemlidir. Budama sırasında çıkan bütün artıklar yakılarak yok edilmeli veya derhal bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

    Ayrıca sadece budama esnasında ortaya çıkan atıklar değil, dökülen gül yaprakları ve çiçeklerin taç yaprakları da sık sık topraktan temizlenmelidir. Sağlıklı ve mis kokulu çiçekler açan gülleriniz olması için, güllerinize sevgi ile yaklaşmayı da unutmayın.
    25 Mart 2011
    #1
  2. Gül Budaması ve Bakımı Cevapları

soru sor

Gül Budaması ve Bakımı