bitkilerin yararları !!!!!!!!!!

İsimli konu WH 'Sağlık' kategorisinde, calikusubal üyesi tarafından 5 Mayıs 2007 tarihinde yazılmıştır. Konu Özeti: bitkilerin yararları !!!!!!!!!!. BİTKİLERİN YAN ETKİLERİ ALFABETiK DiZiN ACI BADEM: Günde altı adetten fazla yenirse zehirlenme yapar. ACI KÖK: Uzun müddet kullanımlarda... Bitkilerin Yapısı Bitkilerin Sınıflandırılması ...


  1. BİTKİLERİN YAN ETKİLERİ

    ALFABETiK DiZiN
    ACI BADEM: Günde altı adetten fazla yenirse zehirlenme yapar.
    ACI KÖK: Uzun müddet kullanımlarda zehirlenmelere sebep olur.
    ADAÇAYI: Fazla miktar içilirse ağızda kuruluk yapar,kabız
    yapıcıdır.Karaciğer iltihabı olanlar kullanmamalıdır.Anne sütünü
    azaltır,hamilelere zararlıdır.Yüksek tansiyonu olanların günde 1
    bardaktan fazla içmeleri sakıncalıdır.Özellikler erkeklerde cinsel
    gücü azaltır.Adaçayı bazı bünyelerde kan basıncını yükseltici etkiye
    sahip olduğu için, aşırı kullanımlarda dikkatli olunması gerekir. Ama
    alçak kan basıncından şikayetçi olanlar, yine dikkatli olmak kaydıyla
    ondan yararlanabilirler. Ayrıca, mideyi zorlamamak için, fazla
    miktarda uçucu yağ, acı madde ve tanen içeren bitki çaylarının
    tüketiminde aşırıya kaçmamak doğru olur. Bilinen başkaca bir yan
    etkisi yoktur.
    ADASOĞANI:Bulantı,kusma,kollaps yapabilir,akut nefriti ve yemek borusu iltihabı olanlar kullanmamalıdır.
    AHUDUDU:Albümini olanlar yememelidir.
    AK ÇÖPLEME: Doz aşımı tehlikelidir,ölümle sonuçlanan zehirlenmelere
    sebep olabilir.
    AKASYA YAPRAĞI: Doz aşımı hafifi zehirlenme yapar.
    AKIRI KARHA:Çok tahriş edici olduğundan dahilen kullanılması tavsiye
    edilmez.Kusma ve ishal yapar.
    AK KIZIL AĞAÇ:Süt emziren anneler ,emzirme müddetince kullanmamalıdır.
    AK YILDIZ SOĞANI: Doz aşımı zararlıdır.
    ALIÇ:Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Uzun süreli ve hatta sürekli
    kullanılabilir. Bağımlılık oluşturmaz.
    ALTINBAŞAK:Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Önemli kalp ve böbrek
    hastalıklarında, kullanım için doktor onayı alınması doğru olur.
    AMBER HATMİSİ: Doz aşımı karaciğeri zayıflatır.
    AMBER:Çok kullanmak kana galeyan verir.
    AMBERİ PARİS:Hamileler kullanamaz.
    ANANAS:Hamile bayanlar meyvesini yememeli,suyunu emelidir.Erken doğuma veya düşüklere sebep olabilir.
    ANASON:Anason uzun zaman kullanıldığında vücudu tembelleştirir.Hafif sarhoşluk ve uyku verir,uyuşukluk yapar.Ruhen ve bedenen hasta eder.Hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.Aybaşı esnasında kullanılırsa kanı artırır.,halsiz ve bitkin düşürür.bağırsak ve
    ciğerlere yan tesiri vardır.Çok ender olmakla birlikte, solunum
    yolları veya sindirim organları alerjisi görülebilir. Bu durumda çay
    kullanımını kesmek gerekir. Başkaca hiçbir yan etkisi yoktur.
    ANDIZ OTU KÖKÜ: Doz aşımım mideye zarar verir,bulantı yapar.
    ARDIÇ TOHUMU:Ardıç tohumu uzun zaman kullanılıldığındaböbrekleri
    tahriş eder kanamalara sebep olur.
    ASLAN PENÇESİ:Hamileler kullanamaz.
    ATKUYRUĞU:Ucunda sürekli spor başağı taşıyan yüksek boylu türler
    kesinlikle kullanılmamalıdır!
    AVAKADO:Hamileler kullanamaz..
    AYI ÜZÜMÜ: Doz aşımı kusturucudur.
    AYNISAFA:Alerjilere çok ender rastlanır.
    AYVA:Yüksek tansiyonlulara,müzmin kabızların kullanması kesinlikle
    sakıncalıdır,sinirlere zarar verir.Kulunç ve bağırsak ağrılarına sebep
    verir.
    AYVADANA: Doz aşımı zehirlenme yapar.
    BADEM YAĞI:Albümini olanlar kullanmamalıdır.
    BADEM;FINDIK;CEVİZ:Albümini olanlar kullanmamalıdır.
    BALDIRAN :Şiddetli zehirlidir.
    BALIKOTU:Şiddetli zehirlidir.
    BANOTU:Zehirli ve öldürücüdür.Baş dönmesi,sarhoşluk,göz bebeklerin
    büyümesi gibi sonuçlar ortaya çıkartır.
    BAYIR TURPU: Doz aşımı salya bezlerini iltihaplandırır,zehilenmelere
    sebebiyet verir.
    BENEKLİ YILAN YASTIĞI:Taze bitki zehirlidir.
    BİBER:Fazla yenildiğinde mide ve böbrek iltihabı,mide
    bulantısı,halsizlik,karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları,kusma ve ishal
    yapar.Damar sertliği,yüksek tansiyon,egzema,üremi,sistit,basur,varis
    ve gastritli hastalara yasak.
    BİBERİYE:Önerilen dozajlar aşılmadıkça, bilinen bir yan etkisi yoktur.
    Ama eterli yağların içten kullanılması doğru değildir. Bitki çayı kan
    basıncını hafifçe yükseltebilir. Gebelik sürecinde kullanılmaması
    doğru olur
    BİTOTU TOHUMU:Şiddetli zehirlidir.
    BOSTAN KARANFİLİ:Uzun zaman kullanıldığında meni zaltır,karaciğere zarar verir.
    BOYACI KATIR TIRNAĞI: Doz aşımı kusma ve ishalle beliren zehirlenmeler yapar.
    BOYNUZLU GELİNCİK:Çocuklarda kullanışı tehlikelidir.
    BURÇAK: Doz aşımı ve uzun müddet kullanmak felce sebep olur.Hamileler kullanamaz.
    BÜYÜK HİNDİSTAN CEVİZİ:Fazla miktarda yemek zararlıdır.Karaciğeri
    yorar,kalbe ağırlık verir.Karaciğer hastaları ve damar sertliği
    olanlar kullanmamalıdır.Zararını önlemek için bal veya şeker
    kullanılabilinir..
    ÇAKŞIR:Hamileler kullanamaz.
    CENTİYANE:Aşırı doz kusturucudur.Hazmı zordur,hamileler kullanamaz.
    CEVİZYAPRAĞI:İçerdiği tanen maddesi duyarlı kişilerde bazen mide
    bulantısı veya kusmaya yol açabilir. Bunun dışında, ceviz yaprağının
    bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.
    CEZAYİR MENEKŞESİ:Önerilen dozajlara uyulduğunda herhangi bir yan
    etkisi yoktur. Gebelik sürecinde kullanılmamalıdır.
    TROPİKAL CEZAYİR MENEKŞESİ:Bitki ve preparatları ancak doktor
    kontrolünde kullanılmalıdır
    CİVANPERÇEMİ:Aşırı doz kabızlığa sebebiyet verebilir,Bazı duyarlı
    kişilerde alerjik tepkilere yol açabilir. Gebelik sürecinde
    kullanılmaması doğru olur. Bilinen başkaca bir yan etkisi yoktur.
    ÇALAPA:Hamilelerin,süt emziren annelerin,bağırsak hastalarının kullanması yasak.
    ÇAM:Böbrek hastaları kullanamaz.
    ÇAYIR SEDEFİ:Bitki tümüyle zehirlidir.
    ÇEMEN:Hamileler kullanamaz.
    ÇOBANÇANTASI:Gebelik sürecinde kullanılmaması doğru olur
    ÇÖPLEME: Doz aşımı öldürücü zehirlenmelere sebep olur.
    ÇÖREKOTU: Hamileler kullanamaz.
    DAFNE AĞACI KABUĞU: Doz aşımı tehlikeli zehilenmelere sebep
    olur.Dahilen kullanılamaz.Meyvelerinden 12 adedi bir insanı öldürmeye
    yeterlidir.
    DAMİANA:Önerilen dozajların ve tedavi sürelerinin dışına
    çıkılmadığında, herhangi bir yan etkisi yoktur. Bazı kişilerde hafif
    müshil etkisi görülebilir.
    DEFNE:Hamileler kullanamaz.Doz aşımı sakıncalıdır.
    DENİZ ÜZÜMÜ:Anjina pektoris, glokom, yüksek kan basıncı, prostat
    büyümesi ve hiperaktif tiroit bezi durumlarında kullanılmamalıdır.
    Bazı kişilerde baş ağrısı, kas titremesi ve uykusuzluk gibi yan
    etkiler görülebilir. Önerilen dozajlara uymak gerekir.
    DEREOTU:Hamileler kullanamaz.Doz aşımı göze zararlıdır.,meniyi
    kurutur,cilsel arzuyu azaltır.
    DİŞOTU TOHUMU: Doz aşımı iştahsızlık,bulantı ve kusma yapar.
    DUVAR SARMAŞIĞI:Yaprak ve meyveleri zehirlidir,sindirim sistemi
    bozukluğu ve kanlı ishal yapar.
    EBU CEHİL KARPUZU: Hemoroitte,bağırsak spazmında,koli basili olanlarda kullanılmaz.Bitki zehirlidir.
    EĞRELTİOTU: Doz aşımı kullanılımı anemili hastalara,böbrek ve karaciğer hastalarına zararlıdır.Başağrısı,bulantı,kusma,ishal,bağırsaklarda
    kramp,sarılık,albüminiri yapar.Daha ağır vakalarda refleks zayıflar,çift görme sürekli körlük yapabilir.
    EĞİR KÖKÜ: Önerilen dozajlara sadık kalınarak 3-4 haftalık kürler
    halinde kullanıldığında, bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.
    Sürekli kullanılmamalıdır. Gebelik sürecinde kullanılmaması doğru olur
    ECHİNACEA: Önerilen dozajlara uyulduğunda, bilinen hiçbir yan etkisi
    yoktur. Aşırı dozajlar mide bulantısına yol açabilir.
    FESLEĞEN: Doz aşımı bulantı yapar.Fesleğenin bilinen herhangi bir an
    etkisi yoktur, ama bitkinin eterli yağı içten kullanılmaz
    FRENK KİMYONU:Hamileler kullanamaz.
    FUKARAOTU: Doz aşımı baygınlık,salya çoğalması,şuur kaybı,,kanlı
    ishal,böbrek ve aşırı aybaşı kanamasına sebep olur.
    GERÇEK ÇUHAÇİÇEĞİ:Önerilen dozajlara uyulduğunda, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Çok ender olmakla birlikte, primelalerji sıkıntısı
    çekenlerde alerjik tepkilere yol açabilir.
    GİLABURU AĞACI:Aspirine alerjisi olanlarda alerjik tepkilere yol
    açabilir. Önerilen dozajlara uyulduğunda, bilinen herhangi bir yan
    etkisi yoktur.
    GİNSENG: Doz aşımı zararlıdır.Yüksek
    tansiyon,ödem,sinirlilik,uykusuzluk,ishal,deri döküntüzü
    yapar.Hamileler kullanamaz.12 yaşından küçük çocukalara
    verilmez.Sürekli 6 haftadan fazla kullanılamaz.
    GÖZOTU:Fazla yenildiğinde zehirlenme yapabilir.
    GÜMÜŞ DÜĞME:Hamileler kullanamaz.12 yaşından küçük çocuklara verilemez.
    GÜNEŞ GÜLÜ: Doz aşımı zehirleme yapabilir.
    GÜNLÜK:Çok yenildiğinde ciltte alaca hastalığına sebep olabilir.(Bir
    kaynakta da cüzzama yakalanmaya sebep olur yazmaktadır)
    GÜVERCİNOTU:Hamileler kullanamaz.
    GÜZ ÇİĞDEMİ:Böbrek yetersizliği olanlar kullanamaz.Aşırı doz öldürücüdür.
    GÜZEL AVRATOTU:Güzelavratotu çok zehirli bir bitkidir! Bitki doğrudan kullanılmamalıdır. Zehirlenme belirtileri: Gözbebeklerinin
    genişlemesi, ağızda ve boğazda kuruluk, yutkunma zorlukları, susuzluk, kusma, baş ağrısı ve baş dönmesi. 3-15 saat sonraki ölüme kadar, saplantılar ve çılgınca davranışlar!.Göz tansiyonu olanlar için
    zararlıdır.
    HARDAL:Asabi mizaçlı kimselerde,yüksek tansiyon hastaları,cilt
    hastalığı,damar sertliği olanlar,ülserli ve midesi hassas
    olanlar,karaciğer hastalığı olanlar kullanmamalıdır.
    HASEKİ KÜSPESİ: Doz aşımı zehirlenme yapabilir.
    HAYIT TOHUMU:Tohumundan günde 8 gr.dan fazlası baş ağrısı yapar,meniyi azaltır,zararını gidermek için üzerine süt içilmelidir.Erkekte üreme hormonlarını azaltır,kısırlığa sebep olabilir.
    HAYIT MEYVESİ:Yüksek dozajda hayıt meyvesi, yüzeysel karıncalanma duygusuna yol açabilir. Gebelik sürecinde kullanılmaması herhalde doğru olur.
    HİNDİBA TOHUMU: Doz aşımı zararlıdır.(Bal ve sirke içilerek zararı
    önlenir.)
    HİNT YAĞI TOHUMU:Zehirlidir.Kullanılmaz.
    HURMA: Dalağa zararlıdır.Göz ve baş ağrılarını artırır.(Sirke ile
    yapılmış bal şerbeti,ekşi nar suyu,kavun,karpuz,salatalık yenerek
    zararı önlenebilinir)
    HÜNNAP:Cinsel arzuyu azaltır.
    IHLAMUR: Doz aşımı cinsel arzuyu azaltır.Kalpleri tam sağlıklı olmadığı
    halde sık sık terleme kürleri uygulayan kişilerde kalp problemleri
    oluşabilir. Bunun dışında, ıhlamurun bilinen herhangi bir yan etkisi
    yoktur. Ama yan etkisi yoktur diye de ölçüsüzce davranılmamalıdır.
    Bulantıya sebep olabilir,yemek üzerine içmek zararlıdır.
    ISPANAK:Gut,romatizma,mafsal rahatsızlığı olanlar,ve hamileler fazla
    ıspanak yememelidir.İdrar yolları,böbrek ,hazım sistemi ve karaciğer
    hastaları ile şeker hastaları ıspanağı az yemelidirler.
    İNCİ ÇİÇEĞİ: Doktor tavsiyesiyle kullanılan preparatların ve yukarıda
    önerilen dozajlardaki tentürlerin herhangi bir yan etkisi yoktur.İnci
    çiçeği zehirli maddeler içerir, ama bu zehirlilik öldürücü nitelikte
    değildir. Yine de, konuya yabancı olan kişilerin bitkiyi doğrudan
    kullanmamaları doğru olur.Evin içinde bulundurulması
    baygnlık,spazm,baş dönmesi,baş ağrısı yapar.
    İNCİR:Çok yenirse vücutta çıban çıkmasına sebep olur.
    İPEKA KÖKÜ: Doz aşımı ishal yapar,tansiyonu düşürür.Kalp atışlarnı
    hızlandırır.Mide mukozasını tahriş eder.
    İT ÜZÜMÜ: Doz aşımı zehirlenme yapar.
    İZLANDA DİKENİ:Ateşli hastalıklarda,mide bağırsak ülseri olanlarda
    kullanılamaz.
    KAHKAHA ÇİÇEĞİ:Hamileler,emdiren anneler,bağırsak rahatsızlığı olanlar kullanamaz
    KAKAO:Böbrek taşı,damar sertliği olanlar,karaciğer hastalığı olanlar
    kullanamaz
    KAKULE: Doz aşımı zararlıdır.Hamileler kullanamaz.
    KANARYA OTU: Doz aşımı ishal yapar,kusturucudur.
    KARABAŞ OTU:Hamileler kullanamaz.Doz aşımı kusturucudur.Kür halinde kullanılmalıdır,devamlı kullanmak zararlıdır.
    KARABİBER:Bağırsak iltihabı,egzema,üremi,yüksek tansiyon,damar
    sertliğive romatizmalılara zararlıdır.Doz aşımı mide ve bağırsakları
    tahriş eder.
    KARAKAFESOTU: Karakafesotu yaprak çayının, banyosunun ve yaprak kompresinin herhangi bir yan etkisi yoktur. Ama gebelik sürecinde kullanılmaması doğru olur.Karakafesotu kökü içten kullanılmaz! Özellikle kökte bulunan Pyrrolizidin alkaloitlerinin karaciğeri
    etkileyebilecek zehirler içerdiği sanılmaktadır. Bu durum henüz tam
    bir kesinlik kazanmış değildir, ama en doğrusu, bitki kökünün içten
    kullanılmamasıdır.
    KARA HİNDİBA:Hamileler kullanamaz.
    KARAMUK ÇİÇEĞİ:Zehirlidir.Dahilen kullanılmamalıdır.
    KARGABÜKEN:Şiddetli zehirlidir.Dahilen kullanılmamalıdır.
    KATIR TIRNAĞI: Doz aşımı sıkıntı,baş ağrısı ve ishalle beliren
    zehirlenmeler yapar.
    KATRAN:Katran doz aşımında mideyi,bağırsakları ve böbrekleri
    bozar.Bulantı kusma ve ishal yapar.
    KEÇİSAKALI:Yalnızca yüksek dozajlarda mide rahatsızlıkları ve mide
    bulantısı görülebilir. Bilinen başkaca bir yan etkisi yoktur.
    KEDİ OTU KÖKÜ: Kediotu kökünün bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.
    Sürekli kullanım gereğinde, 4-6 haftalık aralıklarla, oğulotu ile
    dönüşümlü kullanılmalıdır. Aksi halde uyarıcı etki yapmaya
    başlayabilir.Doz aşımı hazımsızlığa sebep olur,baş ağrısı ve halsizlik
    yapar.Çok kötü kokulu bir bitkidir. Çok kötü kokulu olduğu için mide
    bulandırmasını önlemek amacıyla sabah aç karnına alınmalıdır. Baş
    ağrısı ve halsizlik yaptığından az kullanılmalıdır.
    KEKİK: Önerilen dozajlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi
    yoktur. Ama kekik yağının içten kullanımında aşırılığa kaçılması,
    tiroid bezinin işlevini arttırabilir. Kekik çayı içimi ise böyle bir
    duruma yol açmaz. Fazla miktarda kullanmak karaciğeri rahatsız
    eder,deri döküntülerini rahatsız eder.Salgıları arttırıcı etkisi
    nedeniyle ülser ve gastiriti olanlara olumsuz etki yapar. Ayrıca
    hamilelere ve guatr olanlara da tavsiye edilmez.
    KEKLİK OTU:Hamileler ve zor hamile kalanlar kullanamaz..
    KEREVİZ TOHUMU:Sara hastalığı ve hamileler kullanamaz.
    KINA KINA:Yaprakları görme ve işitme bozukluğuna sebep olur.
    KIRLANGIÇOTU: Kırlangıçotunun zehirli bitkiler sınıfına dahil olduğu
    söylenebilir. Önerilen dozajlara ve kullanım sürelerine özenle uymak
    gerekir. En doğrusu, hiçbir zararlı etki içermeyen bitki tentürünü
    kullanmaktır. Gebelik sürecinde kullanılmaması doğru olur.
    KIVIRCIK LABADA:Hamileler kullanamaz.
    KİL(KAOLEN):Kil kullanılan günlerde sıvı yağ kullanılmamalıdır.Mısır
    özü yağı ,ayçiçek yağı ,zeytin yağı,pamuk yağı,parafin yağı gibi yağlı
    yiyecekler yenmemeli,yağlı süt içilmemelidir.
    KİMYON:Hamileler kullanamaz.Aybaşı zamanında kullanılırsa fazla kanama yapar.
    KİŞNİŞ: Doz aşımı zararlıdır.Asabi mizaçlı kimseler,midesi fazla asit
    salgılayan kimsler kullanmamalıdır. Doz aşımı sarhoşluk ve dalgınlık
    yapar.
    KOÇBOYNUZU: Pıhtılaşmayı önleyici ilaçlarla birlikte
    kullanılmamalıdır! Çok ender olsa da, bazı kişilerde hafif baş
    ağrısına yol açabilir. Bilinen başkaca bir yan etkisi yoktur.
    KOKAR AĞAÇ KABUĞU: Doz aşımı zehirlenme yapar.
    KROTON TOHUMU: Dahilen kullanılması tehlikelidir.
    KURT BOĞAN:Şiddetli zehirlidir.
    KUŞBURNU : Çok ender olmak üzere alerjik tepkilere yol açabilir. çay
    içimine son verildiğinde bu tepkiler de sona erer. Bilinen başkaca bir
    yan etkisi yoktur.
    KURTPENÇESİ: Kurtpençesi, zehirli bitkiler sınıfına girer. İçerdiği
    zehirli alkaloitler öldürücü değildir, ama çay tüketimi
    önerilmemelidir. Buna karşın bitki tentürü ve preparatları gönül
    rahatlığı ile kullanılabilir.
    KUŞKONMAZ:Asabi kimseler,mesane ve böbrek iltihabı olanlar kullanamaz. Çok miktarda yenirse böbrek epitelini rahatsız eder.
    KUZU KULAĞI:Romatizma,gut,mafsal iltihabı olanlar,böbrek ve idrar yolu rahatsızlığı olan kimseler kullanamaz.Fazla yenildiğinde mide
    iltihabı,ishal,kusma ve kalp rahatsızlıklarına sebep olur.
    KÜÇÜK HİNDİSTAN CEVİZİ: Doz aşımı zararlıdır.Günde 1 adedi
    geçmemelidir.Hamileler kullanmamalıdır.Hasta bünyeli kimseler normal
    dozu 3-4 günde tüketmelidirler.Aşırı doz taşikardiyesebep olur.Baş
    ağrısı,susuzluk ve sersemlik belirtileri ile zahirlenmeler
    yapar.Ciğerlere zararlıdır.Balla kullanılmalıdır.
    LAHANA: Lahananın bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak, özellikle
    çiğ yendiğinde bazı duyarlı midelerde şişkinliğe yol açabilir. Bu
    durumda içilecek bir bardak rezene-frenk kimyonu eşit karışımının çayı
    rahatlatacaktır.Albümini olanlar lahana yememelidir.Guatr rahatsızlığı
    olanlar kullanamaz.Hazmı zordur,gaz yapar.
    LAVANTA ÇİÇEĞİ : Lavanta çiçeğinin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.
    Ama lavanta yağının içten kullanımında dikkatli olmak gerekir. Fazla
    miktarda alındığında mide ve bağırsak mukozasını tahriş edebilir.
    LEYLEK KAKACI:Günde 2 gr.dan fazlası zararlıdır.
    LİMON OTU:Mide iltihabı ve ülseri olanlar kullanamaz.
    LOĞUSA ÇİÇEĞİ: Doz aşımı sindirim sistemini ve böbrekleri tahriş eder.
    MABED AĞACI (Ginko Biloba):Hamileler ve çocuklar kullanamaz.
    MAHMUDE:Sindirim sistemi iltihabı olanlar kullanamaz.
    MANİSA LALESİ: Doz aşımı zehirlenmeye sebep olur.
    MANTAR:Üremi ve romatizmalı olanlar yememelidir.
    MAYDONOZ:Böbrek iltihabı olanlar yememelidir.Hamileler dikkatli ve az yemelidirler.Maydonoz fazla yenildiğinde dilde tutukluk yapar.5
    yaşından küçük çocuklara tedavi amaçlı maydonoz suyu içirilmemelidir.
    MELEKOTU:Önemli oranda eterli yağ içeren bitkiler her zaman dikkatle
    kullanılmalıdır. Yüksek dozajların rahatsızlıklara yol açabileceği
    unutulmamalıdır. Melekotu eterli yağının içten kullanımı
    önerilmemelidir, çünkü merkez sinir sistemini çok olumsuz
    etkileyebilir! Ayrıca, etken madde Furanocumarinlerin güneş ışığına
    karşı duyarlılık oluşturabileceğini ve deride alerjik tepkilere yol
    açabileceğini unutmamak gerekir. Bu nedenlerden ötürü, 1-2 haftalık
    kürlerden sonra drog kullanımına 3-4 gün ara verilmesi doğru
    olacaktır. Gebelik sürecinde melekotu kökü kullanılmamalıdır.
    MERCAN KÖŞK: Kan basıncını yükseltici etkisi nedeniyle, yüksek kan
    basıncından şikayeti olanların kullanmamaları doğru olur. Gebelik
    sürecinde kullanılmaz. Bitkinin eterli yağı içten kullanılmamalıdır.
    Bitki çayı tedavisinde yüksek dozajlar ve 1-2 haftayı aşan sürekli
    kullanımlar baş ağrısına ve baş dönmesine yol açabilir.
    MERCİMEK:Kanserli hastalar sevda ve mali hülya hastaları
    kullanmamalıdır.Çok yenilmesi zararlıdır.
    MEVZEK TOHUMU:Şiddetli zehirlidir.
    MEYAN KÖKÜ: İçerisinde kortizon vardır.Uzun zaman kullanıldığında
    alışkanlık ve ödem yapar.Devamlı kullmak yerine kür halinde kullanmak daha iyidir.Devamlı kullanıldığı taktirde yüksek tansiyon ve kaslarda güçsüzlük yapar.Nöro-psişik rahatsızlıklara sebep olabilir.Önerilen dozajlara uymak kaydıyla, tedavi kürleri 4-5 haftayı aşmamalıdır. Aksi halde, eklemlerde ve yüzde ödemler oluşabilir; dışkılanan sodyum miktarı azalır ve potasyum miktarı artar. Uygulanan tedavi süresince, örneğin muz ve kuru kayısı gibi potasyum açısından zengin olan besinlerin tüketilmesi doğru olur.Kronik karaciğer iltihabı, siroz,yüksek kan basıncı ve kanda potasyum eksikliği durumlarında meyan kökü kullanılmamalıdır.
    MUZ: Muz bazı bünyelerde alerjik döküntü yapabilir.
    MÜRVER: Mürver çiçeğinin, önerilen dozajlar dahilinde bilinen herhangi
    bir yan etkisi yoktur. Yaprak çayında ise dikkatli olmak gerekir;
    çünkü yüksek dozajlar mide ve bağırsak mukozasını tahriş edebilir. Tam olgunlaşmamış meyveler hafif zehirlidir. Olgun meyveden elde edilen meyve suyu hararetle tavsiye edilir, çiğ olarak tüketildiğinde ise
    bazen mide bulantısı, kusma ve ishale yol açabilir. Marmelat olarak
    ise çok sağlıklıdır; çeşitli vitaminler ve değerli mineraller içerir.
    NANE:Gastritli ve ülserli hastalar nane yememelidir.Fazlası bulantı
    yapar.Hamile hanımlar az yemelidir.Önerilen dozajlarda bilinen
    herhangi bir yan etkisi yoktur. Nane çayının sürekli kullanımı
    önerilmez. Beş yaşından küçük çocuklara nane çayı içirilmemelidir. 12
    yaşından küçük çocuklara nane yağı kullandırılmamalıdır. Gebelik
    sürecinde nane yağı kullanılmaz.
    NAR SUYU:Hamileler kullanamaz.
    NERGİZ:Hamileler kullanamaz.Ay başına 1 hafta kala kullanmak
    zararlıdır,aybaşından sonra kullanmak gerekir.
    OĞULOTU:Mide iltihabı ve ülseri olanlar dikkatli kullanmalıdır.Eterli
    yağın içten kullanımı rahatsızlıklara neden olabilir.
    ÖKALİPTUS: Önerilen dozajlarda ökaliptus yaprak çayının bilinen
    herhangi bir yan etkisi yoktur. Ama eterli yağın çok dikkatli
    kullanılması gerekir. Yüksek doz eterli yağ kullanımlarında, mide
    bulantısı, kusma ve ishal görülebilir. Bu durumlarda, eterli yağ
    kullanımına son verildiğinde, bu rahatsızlıklar da, hiçbir kalıcı
    zarara yol açmadan hemen sona ererler
    ÖKSEOTU: Doz aşımı zehirlenmelere ve kabızlığa sebep olur.Ellerde
    kaşıntı ve deride kabarcıklar meydana getirebilinir.Kalp damarları
    üzerindeki etkisi sebebiyle dikkatli kullanılmalıdır.Doz
    aşılmamalıdır.Ökseotunun meyveleri zehirlidir ve kesinlikle içten
    kullanılmamalıdır! Bazı kitaplarda ve hatta kaynak kitaplarda, çay
    yapımında meyvenin kullanılabileceğinin belirtilmiş olmasını anlamak
    mümkün değildir
    PAMUK TOHUMU:Hamileler kullanamaz.
    PAPATYA:Önerilen dozajlara uyulduğunda bilinen hiçbir yan etkisi
    yoktur. Ama onu sürekli kullanmak da doğru değildir. Papatya çayı ile
    göz banyosu yapılmamalıdır; konjoktivite yol açabilir.Hamileler
    kullanamaz.
    PATLICAN:Mide ,bağırsak,karaciğer ve şeker hastaları kullanmamalıdır.
    PELİNOTU: Emziren annelere,mide kanaması geçirenlere zararlıdır.Doz aşımı zehirlenmelere sebep olur.Uzun süre kullanmak sinirleri bozar.Önerilen dozajlar aşılmadığında bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Uzun süreli kullanılmamalıdır. Gebelik sürecinde
    kullanılmamalıdır. Mide ve bağırsak ülserinde ve ağır böbrek
    hastalıklarında kullanılmamalıdır.
    PİRİNÇ:Kabızlık yapar,mide şişkinliğine sebep olur,balgamı
    artırır.Vücutta tıkanıklığa sebep olabilir.
    PORSUK AĞACI YAPRAĞI:Şiddetli zehirlidir.
    RAVEND:hamileler ve hemorot hastaları kullanamaz.
    REZENE: Doz aşımı karın kaslarında gerilme yapar,aybaşı zamanlarında kullanmak fazla kanamalara sebebiyet verir.Hamileler kullanamaz.Çok ender olarak deri alerjileri görülebilir
    SABUNOTU:Aşırı doz ishal yapar.
    SAFRAN: Doz aşımı kanama ve zehirlenmelere sebebiyet verir.Hamileler kullanamaz.10 gr safran büyük bir insanı öldürür.
    SALEP:bağırsak kanaması,kalın bağırsak iltihabı ve hazım sistemi
    rahatsızlığı olanlar kullanamaz.
    SAPARNA: Doz aşımı bulantıve kusma yapar.
    SARI KANTARON:Uzun süreli kantaron çayı kullanımı, güneş ışığına veya solaryuma karşı duyarlılık oluşturur. Çay içimine son verildiğinde bu duyarlılık sona erer. Bilinen başkaca bir yan etkisi yoktur
    SARI SABIR: Doz aşımı ve uzun süre kullanılması,rahimde kan birikmesi ve kanamalara sebep olur.Prostat,kolit,dizanteri ve sistiti olanlar kullanamaz.Hamileler kullanamaz.8 gr'mı öldürücüdür.Motoraji,hematuri,mesane,rahim ve basur hastaları
    kullanamaz.
    SARMAŞIK( Convulvulus Sepium):Bağırsakları tahriş eder.
    SARMISAK:Aşırı yenildiğinde göze zafiyet verir,sıracaya sebep
    olur,emziren anneler,cilt hastaları ve hemoroit hastaları
    yememelidir.Hamilelere zararlıdır,baş ağrısı,dimağa ve gözlere zarar
    verir.Cinsel arzuyu azaltır,balgam ve susuzluk yapar.Safrayı
    artırır.Balgam ve susuzluk yapar.Ağız kokusunu bozar,vücudu hareretli olanlara,ishal olanlara sarımsak zararlıdır.Tedavi edicilik açısından, kuru sarmısak taze sarmısaktan çok daha etkilidir. Sarmısağın dozajını herkes kendine göre düzenleyebilir.
    SEDEFOTU: Sarhoşluk ve ishalle beliren zehirlenmeler yapar.Kesinlikle
    kullanılmaz.Önerilen dozajlara özenle uymak gerekir. Yüksek dozaj
    kullanımında, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, dilin şişmesi ve aşırı
    tükürük salgısı görülebilir. Parlak ışığa karşı duyarlılık oluşabilir.
    Gebelik sürecinde kesinlikle kullanılmamalıdır; düşüklere yol
    açabilir!
    SEMİZOTU:Hamilelik sırasında tedavi maksatlı semizotu kullanılmamalıdır.
    SIKLAMEN SOĞANI:Aşırı doz öldürücüdür.
    SİNAMEKİ:Hemoroit hastaları,hamileler kullanamaz.aybaşı kanamalarını artırır.5 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir.Uzun süre
    kullanılması zararlıdır.Kolit ve spastik kabızlıkta kullanılmaz.
    SİRKE:Kansız olanlar,kolestrolü olan ve damar sertliği hastaları,
    hamileler sirke ve sirkeli turşuyu yememelidir.Meniyi azaltır.
    SİYAH HARDAL: Hardal yakısının süresine dikkat etmek ve süre sonunda uygulama bölgesini çok iyi temizlemek gerekir. Friksiyonların da yumuşak hareketlerle uygulanmasına özen gösterilmelidir, aksi halde deri tahriş olabilir. Yemeklerde de aşırı miktarda hardal kullanılması doğru değildir. Hardal tentürünün içten kullanımında ise, dozajlara uyulduğunda herhangi bir yan etki görülmez.
    SOĞAN:Mide bağırsak hastalarına,kolitlilere soğan zararlıdır.Çiğ
    soğanı çok yemek meniyi azaltır.,aklı ifsad eder,başağrısı yapar.
    SOYA FASÜLYESİ:Guatr hastaları yememelidir.
    SU BALDIRANOTU:Şiddetli zehirlidir.
    SUMAK:Yüksek tansiyonlular sumak yememelidir.Fazla yenirse kabız yapar.
    SUSAM:Hazmı zordur midesi zayıf olanlara yaramaz,midenin
    düşmanıdır.Ağız kokusu yapar.
    ŞAHTEREOTU:Yüksek dozajlar karın ağrısına yol açabilir.
    ŞALGAM:Hazmı zordur.Aşırı gaz yapar.
    ŞEFTALİ: Şeftali çekirdeklerinde çok etkin bir zehir vardır.
    ŞERBETÇİOTU:: Doz aşımı bulantı,kusma,midede yanma yapar.Zihin
    dalgınlığı ve baş dönmesine sebep olur.Hamileler
    kullanamaz.(Erkeklerde erken boşalma meydana getirebilir)
    ŞEKERCİ BOYASI Yüksek dozajlar, mide bulantısı ve ishal gibi tepkilere
    yol açabilir. 2-3 haftalık tedavi kürlerinden sonra 1 hafta ara
    verilmelidir. Gebelik sürecinde kullanılmamalıdır.
    ŞEYTAN ŞALGAMI(Akasma):Bitkinin tamamı zehirlidir,zehirli madde dokuları şiddetle tahriş ve tahrik eder,bundan sonrada sinir sistemi merkezinde paraliz meydana getirir.
    ŞEVKET-İ BOSTAN:Böbrek hastaları kullanamaz.
    ŞİMŞİR:Çiçek ve tohumlarını kullanmak kesilikle kullanılmaz.
    TAFLAN SUYU: Doz aşımı zararlıdır.Baş ağrısı,karın ağrısı,kusma
    yapar.Yaprakları kesinlikle kullanılmaz.
    TARÇIN:Yüksek tansiyonlular dikkatle kullanmalıdırlar.
    TARHUN:Kanı yakar.cinsel arzuyu keser.
    TATULA: Doz aşımı ağız kuruluğu,damar bozukluğu,ishal yapar.0,2 gr dan fazlası tehlikelidir.
    TERMİYE:Termiye kavrulmadan veya tatlandırılmadan
    kullanılmamalıdır.zehrlidir.
    TURUNÇ:Ekşi turunç suyu içildiğinde sinirlere ve nefes darlığında
    zararlıdır.
    ÜZERLİK OTU: Üzerlik otundan yapılan çay açık olmalı ve en az günde
    iki bardak içilmelidir. Aksi takdirde zaralı olur. Hamile kadınlar
    üzerlik otunu hiçbir biçimde kullanmamalıdır.
    ÜZÜM:Üzüm çekirdeği midenin cidarını sertleştirir,kabız yapar.Üzüm
    kabuğu gazı artırır,üzerine rezene veya kimyon içilmelidir.
    VANİLYA: Doz aşımı kusmalara sebep olur.
    YABAN YASEMİNİ: Doz aşımı bulantı ,kusma,ishal,zehirlenme yapar.
    YAKIOTU(Küçük Çiçekli): İki haftalık bir kürden sonra 2-3 gün ara
    verilmelidir. Ara verilmeden uygulanan tedaviler bazı kişilerde
    kabızlığa yol açabilir. Bilinen başkaca bir yan etkisi yoktur.
    YARPUZ:Hamileler kullanmamalıdır.5 yaşından küçük çocukalara verilmez.
    YER MÜRVERİ:Meyveleri zehirlidir.
    YILAN YASTIĞI:Taze yaprak,meyve:Mide bulantısı,kusma,ishal,baş dönmesi yapar.Kalp atışlarında yumrular yenildiğinde düzensizlikler
    görülür.Dil şişmesi,göz bebebği büyümesi,ağız ve boğazda yanma hissi meydana getirir.Öldürücü zehirlidir.
    YÜKSÜKOTU:Yüksükotu bitkisi yüksek derecede zehirlidir ve kesinlikle
    çay biçiminde kullanılmamalıdır!! Tentür ve preparatların kullanımı da
    mutlaka uzman doktor tarafından kararlaştırılmalıdır!!Pek çok
    yüksükotu türü vardır. Tentür ve preparat imalatında kırmızı
    yüksükotunun kullanılmasının gerçek nedeni, yalnızca bu türün bilimsel
    olarak gereğince incelenmiş olmasıdır.
    ZAKKUM:1 gr kuru yaprak öldürücüdür.
    ZERAVEND:Yüksek dozlarda hazım sistemini ve böbrekleri tahriş eder.
    ZERDEÇAL:Gastriti ve mide ülseri olanlar kullanmamalıdır.


    *Grup olarak amacımız modern tıp yöntemleri yanında bitkisel ilaç ve
    özlerle ve bitkilerle nasıl daha sağlıklı olunacağı yolunda bilgiler
    edinmek ve bilgileri paylaşmaktır.

    *Burada verilen bilgiler tamamen tavsiye ve bilgilendirme niteliğindedir.

    *Lütfen bu tedavileri düşünüyorsanız kendi doktorunuz ile bağlantı
    kurunuz.

    *Önceliğiniz daima Modern Tıp olmalıdır.



    :ok:
    5 Mayıs 2007
    #1
  2. bitkilerin yararları !!!!!!!!!! Cevapları

  3. avakado anne karnındaki bebeğin beyin gelişiminde çok önemli bir faktördür.Kullanamaz yazısı yanlıştır.bilginize...Sadece ağaç kabuğu ve yaprağından yapılan çay vs düşüğe sebep olur
    27 Eylül 2011
    #2
soru sor

bitkilerin yararları !!!!!!!!!!

Alakalı Aramalar:

  1. ıhlamur kısırlık yaparmı

    ,
  2. çok acı yemek başağısı yaparmı

    ,
  3. hunnap kaşıntı yapar mı

    ,
  4. karabaş otu kabızlık yaparmı,
  5. hamileyken kina yenirse