ÖSS'de çoğu kişi birinciyi değil, "tüm sorulara yanlış cevap vermek için" sınava giren ODTÜ'lü Sefa Boyar'ın sonucunu merak ediyordu. İşte Sefa Boyar'ın açıklamaları.
ÖSS'ye üniversite sistemini protesto etmek için giren ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi Sefa Boyar, ''eksi 45'' puan almayı başaramadı.
Tüm soruları yanlış yaparak ''eksi 45'' puanla ÖSS'de en kötü puan rekorunu kırmayı hedefleyen Boyar, sınavdan sonra yaptığı açıklamada ''Son 6 yılın bütün ÖSS sorularını çözmüştüm. Ancak, bu yılki sınav çok zordu, özellikle ikinci kısmı bayağı zordu. Sanırım bu yıl puan ortalamaları düşecek'' şeklinde açıklama yapmıştı.
Boyar, sınavda 180 sorunun tamamını çözerek yanlış şıkları işaretlemişti.
Boyar'a kötü haberi ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan verdi.
Yarımağan, sınavda ''eksi'' puan almaya çalışan bir aday bulunduğunun anımsatılması üzerine, şöyle konuştu:
''Medyatik bir aday, ucuz kahramanlık yapmaya çalıştı. Son derece kolay başarılacak bir işi yapmaya çalıştı ve başaramadı. Bakmadım ama, sanıyorum başaramadı. Tüm soruları yanlış yapmak son derece kolay, çok bilgi de gerekmez. Ama basın ilgi gösteriyor. O aday piyasada görünmediğine göre başaramadı. Son zamanlarda bazı kişiler, bazı kurumlar adlarını duyurmak için kimi şarkı yazıyor, kimi marjinal işlere soyunuyor, kimi başka faaliyetleri görüyor. Toplumun ilgisini çeken bir konu olduğu için bu tip girişimler oluyor. Bunları engelleyemiyoruz.''
Boyar NTV'nin internet sitesinde yayınlanan röportajında ise ilginç açıklamalar yaptı: İşte o röportaj:
TEKLİFTE GELDİ KÜFÜRDE
ÖSS sonunculuğunu hedefleyen Sefa Boyar, “Puanımı listede göremedim, çok şaşırdım. Protesto sayesinde çok ünlü oldum, reklam teklifi de aldım, küfür de yedim. Şimdi tek isteğim askerliğimi bitirmek” diyor.
İnşaat Mühendisliği mezunu Sefa Boyar, ÖSS’ye tüm soruları yanlış cevap vermek üzere girdi. ÖSS sonuçları kadar Boyar’ın kaç soruya yanlış cevap verdiği de merakla bekleniyordu. Ancak ÖSYM’ye “sürpriz” yapan Boyar’a, ÖSYM’nin de bir sürprizi vardı. ODTÜ’lü Sefa sonuç listesinde adının karşısında sadece çizgiler buldu.
Kaç puan aldınız?
Bilmiyorum, ya puanımı hesaplamamışlar ya da listeye yazmadılar. İsmimin karşılığında tek bir rakam bile yok. Adımın ve başarı sıralamasının karşısında çizgiler var. Sonsuuuz çizgiler.
EN KÖTÜ ÖSS'YE SCOOTER
Bu sonuca şaşırdınız mı?
Acayip şaşırdım. Hiç beklemiyordum. Hedefim -45’ti, bir soru iptal oldu, bir soruyu da kaçırmışım, yanlışlıkla doğru şıkkı işaret etmişim. Hesaplarıma göre -43 olacak gibi görünüyordu ama şimdi bilmiyorum. Zaten sıfır ve altı puan alanlar hep bu şekilde gösterilmiş. 1.5 milyon insan bu sınava girdi, en azından bir başarı sıralaması olmalı. Belki adresime göndereceklerdir. Sonuçta evime bir belge gelecek. Orada her şey yazar, yani öyle umuyorum. ÖSYM Başkanı’na beni sormuşlar, “o çocuk yapamadı” demiş.
‘ÖSS BİRİNCİSİNİ KISKANMADIM’
Yapabildiniz mi, yani hedefinize ulaştınız mı?
Bence ulaştım, sonuçlar elime gelince ben de amacıma ulaşacağım. Bir yanlış, pardon doğru bekliyordum. Aslında o bile yanlış olabilir.
Sefa, sınava sıkı hazırlanmıştı.
Hüseyin Yıldız sıfır hatayla birinci oldu, onu ‘kıskandınız mı’? Ne de olsa ilk kez giriyor...
Yoo, kıskanmadım. Çok istesem ben de yapardım. Kulvarlarımız farklı, ben yanlışları bulmak için hazırlandım, o doğruları. Bazı şıklar yanlış olduğunu baştan belli eder, bazılarında akıl yürütürsünüz, bazılarını da çözersiniz. Ben de bu üç teknikle sıfır doğruya ulaşmaya çalıştım.
İlk ÖSS’de başarınız nasıldı?
Sayısaldan 5 yanlış, 85 net, sözelden de 70 net. Yanlış sayımı hatırlamıyorum.
‘DERSHANELERDEN ÇOK TEKLİF GELDİ’
Siz mi LeMancıları buldunuz, onlar mı sizi?
Ben LeMancılara, “benim böyle bir fikrim var” dedim. “Gel, yapalım” dediler. Bu bir iş anlaşması değil, iki tişört, bir don aldım.
Ama onlar öyle demiyor... “En kötü ÖSS’ye scooter kampanyasından Sefa da faydalanacak mı” diye sorduk, “ona yok” dediler.
Ağzımdan laf alamazsınız. Ben bisiklet bile almadım. Üç beş yerden reklam teklifi aldım sadece.
Donu ve tişörtleri saymazsak. Hangi teklifler bunlar?
Dershanelerden teklif geldi.
‘BANA ODTÜ’LÜ MANYAK DİYORLAR’
Şu anda ne yapıyorsunuz? Bu sonucun üzerine LES’e girecek misiniz? Master, doktora vs. düşünüyor musunuz?
Mersin’de tatildeyim, üç hafta sonra askere gideceğim. Şu anda sadece askerliği düşünüyorum. Dönünce kendi alanımda değil ama ekonomide master yapmayı istiyorum.
Size ne diyorlar? Ne de olsa artık ünlüsünüz. Dünya basınında da yer aldınız.
“ODTÜ’lü manyak, ODTÜ’lü b.k” diyorlar. Bol bol küfür edenler oluyor. Protestomu siyasi bir hareket olarak algılayanlar da var.
ALINTIDIR... |