Web Hattı - Türkiyenin En Güncel Forumu

Buda Gündelikçi Mehmet Bey>> boş günü yok! ona göre :)

Her Telden kategorisinde ve Genel Sohbet forumunda bulunan Buda Gündelikçi Mehmet Bey>> boş günü yok! ona göre :) konusunu görüntülemektesiniz.Mehmet Açıkgöz 20 yıldır evlere temizliğe giderek geçimini sağlıyor. Evin temizliğini bitirdikten sonra ütüsünü yapıyor. Yetmiyor dileyene elleriyle akşam yemeklerini ...

Geri git   Web Hattı - Türkiyenin En Güncel Forumu > Her Telden > Genel Sohbet

Sitemap Liseler HaritaG XML Kayıt ol Forumları Okundu Kabul Et

Alt 05-17-2008, 11:07 AM   #1

Question Buda Gündelikçi Mehmet Bey>> boş günü yok! ona göre :)

Mehmet Açıkgöz 20 yıldır evlere temizliğe giderek geçimini sağlıyor. Evin temizliğini bitirdikten sonra ütüsünü yapıyor. Yetmiyor dileyene elleriyle akşam yemeklerini hazırlıyor. Feriköy’ün en popülar temizlikçisi ‘Benim diyen kadını sollarım. Temizlikte üstüme yok’ diyor

Elbette istisnalar vardır ama genelde erkeklerin temizlikle arası pek yoktur. Temizliğe ayrılacak zaman bir futbol maçına feda edilecek kadar değerli değildir. Hadi biraz abartalım, birçok erkeğin kaldığı ev Ümraniye Çöplüğü’nü bile andırabilir. Ancak Mehmet Açıkgöz’ün bu konuyla arası iyi olmak zorunda çünkü hayatını bundan kazanıyor. O, 20 yıldır Feriköy’deki evlere temizliğe gidiyor.

Asıl mesleği dökümcülüktü. Kalorifer kazanlarını tamir ediyordu. 11 yıl bu işi yaptıktan sonra bir arkadaşı çay içerken hayatını değiştirecek aklı verdi ona: ‘Neden bu işi yapıyorsun temizlikçilik yap daha iyi! O yıllarda yeni evlenecekti. Kapıcılık yapmaya başladı. Evlendikten kısa bir süre sonra çocuğu oldu. ‘Süt alacak param yoktu cebimde süt!’ diyor Mehmet Açıkgöz. Sık sık hastalanan çocuğunu hastanelere götürmekten ekonomik olarak zor anlar yaşadı. Sabahları servis yaptığı Rum kadının cebinden para çıkarıp oğluna süt al deyişini hiç unutmayacaktı Açıkgöz. Sonra arkadaşının fikri aklına geldi. Bunu kendisine yardım eden Rum kadınla paylaştı. Onun yönlendirmesiyle ilk evini aldı: Temizlikçilik yapacaktı. Evi öyle bir pırıl pırıl hale getirdi ki evin sahibi başkasına onu tavsiye etti. Ertesi hafta yeni bir ev, yeni bir ev, yeni evler derken iş aldı başını gitti. Şimdi 18 yıllık müşterileri bile var elinde. Feriköy’de temizlik yaptığı evlerin sayısını bile hatırlayamıyor.

GÜVEN HER ŞEYİN TEMELİ

Ev yelpazesini genişletmeye başladığı sıralarda arkadaşlarının önceleri kendisiyle alay ettiğini ama sonra buna alıştıklarını anlatan Açıkgöz ‘Ben evim için evlere gidiyordum. Bunun nesinden utanacağım ki? Hırsızlık yapsam daha mı iyi? Sokaktan kağıt toplamak da evlere temizliğe gitmek de ayıp değil’ diyor. Gittiği bölgedeki insanların güvenlerini kazanmak için çok çaba gösterdiğini söylüyor. Öncelikle erkek oluşu başlarda dezavantaj gibi görünse de bunu kolaylıkla atlatmış. ‘Evine temizliğe gittiğim kadınlar beni çok denedi’ diyor. Kimi koltuk altına yarım altın saklamış kimi halının altına para koymuş. ‘Ben onların koyduğunu biliyorum... Beni deneyecekler güya. Hoş yanlışlıkla bile düşmüş, sıkışmış bile olsa haram paraya benim elim uzanmaz. Eve bir çuval para bırak ben temizliğimi yaptıktan sonra onu orada bırakıp kapıyı çeker çıkarım. Bunun için bir sürü insan bana evlerinin anahtarlarının kopyalarını yaptırmıştır. Nedir bu? Güven!’ diyor.

BANA EMİR VERENİ SEVMEM

Bu işin o kadar kolay olmadığını elbette biliyorsunuz. Açıkgöz temizliğe gittiği eve girdiğinde önce kovalarını, leğenlerini hazırlıyor. Camları, kapıları, avizeleri siliyor. Koltukları ve aralarındaki tozları alıyor. Elektrikli süpürgeyle odaları temizliyor. Dağınık salonu eski haline getirip diğer odalara, banyoya ve mutfağa geçiyor. ‘İki kuralım var. Bir, temizlik yaparken başımda bana emir verecek kimseyi istemem. İki, temizlikten sonra ayakkabıyla eve sokmam’ diyor Açıkgöz. Birçok evi bırakmasında ilk nedenin ağırlıkta olduğunu anlatıyor. ‘Başımda duranın evine bir kere giderim, ikinci olamaz. Ben esir değilim ki. İşi bilmeyen hiç değilim. Ben zaten titizim. Karşı tarafın titiz olmasına, bana bunu göstermesine gerek yok’ diyor.

Kadın temizlikçilerden farkınız nedir, diye soruyorum. Yanıtın veriyor: ‘Bir tutuşta koltuğu kaldırabilecek güç vardır bende. Doğal olarak kadınlardan fizik olarak daha güçlüyüm. Kadınlar genelde çapaçul, dağınık oluyor. Kıyı, köşeyi almıyor.Birçoğu sabah gelip öğleden sonra 2’de çekip giderler. Ben 5’e, 6’ya kadar o evde temizliğimi yaparım. İçime sinmedikten sonra ayrılmam. Şimdi sor onlara hepsi şikayet ederler bu işten. Adam gibi işini yap ondan sonra sızlan.’

KADINLARLA İYİ ANLAŞIYOR

Tamam bir evin temizliğini erkek de yapabilir. Ama evi temizleyen ile temizleten kadın arasında o ilginç bağı da atlamamak gerekir. Bir kadın temizlikçi temizlik arasında veya sonrasında evin sahibiyle karşılıklı oturur, sohbet eder genelde. Mehmet Açıkgöz’ün çalışma hayatında da aynı ritüelin olduğunu öğreniyoruz. ‘Mola verdiğimde hemen kahveyi yaparım. Müşterilerimle oturur iki lak lak yaparım. Onlara kahve falı bile bakarım. Bakmayı da onlar öğretti zaten bana.’

Fal bile bakıyor!

Mehmet Açıkgöz’ün hikayesini dinlemek için Feriköy’de çalıştığı evlerden birine konuk oluyoruz. Açıkgöz randevuya biraz geç geliyor. O gelirken evin sahibi Karin Akal ile sohbet ediyoruz. Akal kapıdan Açıkgöz girdikten sonra daha bir neşeli oluyor. ‘İçin kararmış’ şeklindeki klişeleri kullanarak kahve falına bakıyor, fotoğraf çekimi sırasında katıla katıla gülüyorlar. Akal ile Açıkgöz dört yıl once tanışmış. Akal ‘Mehmet’I Feriköy’de apartmanların camlarında temizlik yaparken görüyordum hep. 15 yıldır evimi temizleyen bir ablamız vardı ama yaşlanmıştı. Yeni birine bakıyordum. Teklif ettim, geldi. Kendisine çok güvenirim ona. İyi temizlik yapar. Burgazada’daki evimizin temizliğini bile o yapar. Ütüsünden bulaşığına kadar her şeyi yapar’ diye konuşuyor.

70 YTL’ye her yeri gıcır gıcır yapıyor

ŞU an 45 eve temizliğe gidiyor Mehmet Açıkgöz. Günde 70 YTL kazanıyor. Zamanını ayarlayıp her birine yetişmeye çalışıyor. Ha, bu arada temizlik yaptıktan sonra Açıkgöz istenirse gardırobunuzdaki eşyaları da ütülüyor. Bitmedi, eve geç kaldınız bir telefonla ‘Taze fasulye olsa da yesek’ dediğiniz an ocak yanıyor ve Açıkgöz hünerini bu kez mutfakta gösteriyor. Bu kadar yoğun çalışan birinin evde rahat etmesi gerektiğini düşünüyorsunuz değil mi? O evde de çalışıyor çünkü böbrek hastası eşine bakıyor. Evdeki tüm temizlik ve yemek ona ait. ‘İşler bittikten sonra elim ayağım titrer ama yorgunluğumu çay alır. Neredeyse bir demlik çay içerim’ diyor. En büyük hayalinin kendisine ait bir ev almak olduğunu söylüyor. Bir gün bu hedefe temizlik yaparak varacağını düşünüyor.

Alt 05-17-2008, 11:08 AM   #2

Standart Cevap: Buda Gündelikçi Mehmet Bey>> boş günü yok! ona göre :)

HELAL OLSUNN...eline sağlık

Alt 05-17-2008, 11:21 AM   #3

ooo süper mehmet beyin adresi ni bilen var mı ?

Sağol paylaşımın için canım.
Alt 05-17-2008, 11:46 AM   #4

teşekkürler
Alt 05-17-2008, 02:30 PM   #5

amcama bak be

Etiketler:

Seçenekler

Her Telden kategorisinde ve Genel Sohbet forumunda bulunan Buda Gündelikçi Mehmet Bey>> boş günü yok! ona göre :) konusunu görüntülemektesiniz.Mehmet Açıkgöz 20 yıldır evlere temizliğe giderek geçimini sağlıyor. Evin temizliğini bitirdikten sonra ütüsünü yapıyor. Yetmiyor dileyene elleriyle akşam yemeklerini ...

Buda Gündelikçi Mehmet Bey>> boş günü yok! ona göre :) konusuna benzer konular:

Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İtalyanlara göre REGATTA bize göre ŞAHİN Metallica Tuning 5 09-21-2008 12:36 PM
DÜNYA VETERİNER HEKİMLERİ GÜNÜ (Nisan Ayının Son Cumartesi Günü) \\marjory\\ Kültür 7 09-02-2008 08:54 PM
BABALAR GÜNÜ - Haziranın 3. Pazar Günü \\marjory\\ Kültür 2 02-19-2008 12:11 PM
DÜNYA FELSEFE GÜNÜ (Kasım Ayı 3. Perşembe Günü) \\marjory\\ Kültür 1 02-18-2008 10:19 PM
> Gündelikçi ReAlWaN F - J 0 01-02-2008 12:02 PM

Saat: 07:56 PM

c="http://s32.sitemeter.com/meter.asp?site=s32webhatti" alt="Site Mete