Her Telden kategorisinde ve Türkiye ve Ulu Önder Atatürk forumunda bulunan 'Atatürk Boğaz'da uçakla tur attı' konusunu görüntülemektesiniz.Türk havacılık tarihinde Atatürk’ün uçağa binip, binmediği tartışılırken, Stuart Kline isimli Amerikalı araştırmacı yazar, Atatürk’ün tarihte ilk ve tek olarak, ...
| |||||||
| İndir | Sitemap | Liseler | Harita | Kayıt ol | Forumları Okundu Kabul Et |
| | |
| Türk havacılık tarihinde Atatürk’ün uçağa binip, binmediği tartışılırken, Stuart Kline isimli Amerikalı araştırmacı yazar, Atatürk’ün tarihte ilk ve tek olarak, Rumeli Kavaklı “Deli Tahir” olarak da bilinen Mustafa Tahir Maner’in pilotluğunu yaptığı uçağa bindiğini iddia etti… Bu resim Türk basınında ilk kez yayınlanıyor… Haber 7 tv'de Ersoy Dede’nin canlı yayın konuğu olacak Kline’ın havacılık aşkı, onu Türk sivil havacılığının tarihini kaleme almaya kadar götürdü. İşte tam bu noktada yolu Sarıyer’e düştü. 560 sayfalık kitapta 400'den fazla fotoğraf içeren eseri ile Türk havacılık tarihine genel bir bakışı yakalayarak bugüne kadar gerçekleştirilmemiş bir derleme ortaya çıkardı. Ve bu derleme içinden, Sarıyer’den çıkmış, tarihe damgasını vurmuş, “Deli Tahir” olarak da bilinen Rumeli Kavaklı Mustafa Tahir Maner hakkındaki bilgilerini Sarıyer Haber okurları için anlattı. Efsane Türk Havacıları Listesinde 4. sırada yer alan Tahir Maner’in torunu Necla; “sanırım dedem Atatürk’ü Bükreş’e götürdü, yani Atatürk’ün pilotu olmuş” derken, Kline bunu reddetse de başka bir zaman Deli Tahir’in Gazi’yi Boğaz üzerinden Adalar’a kadar uzanan bir yolculuğa çıkarttığını ileri sürüyor. İşte 150 kiloluk Gnome motorunu kaldırıp Fransız işçilere “Bravo Türk” dedirten, Fransız nişanlısına “Seni çok seviyorum Lucienne fakat yurdumu senden çok severim” diyip gözyaşları içinde vatanına hizmete koşan Rumeli Kavak’lı efsane pilot Deli Tahir ve onu gün yüzüne çıkaran bir araştırmaya imza atan Stuart Kline'ın hikayesi: Stuart Kline’ın Türkiye macerası, askerliğini yapmak için 1983’te Sinop’ta bulunan Amerikan üssüne gelmesiyle başlıyor. Bir yıllık askerlik sonrasında doğduğu kent Los Angeles’a dönen Kline kendi tabiriyle "hasretlik çekip" 1989’da turist olarak Türkiye’ye geliyor, bir daha da dönmüyor. İstanbul’da bir süre İngilizce öğretmenliği yapan Kline, yedi yıl önce Türk eşi Serpil ile tanışıyor. Türkçe’yi öğrendiğinde ise özel bir yayınevine girip Türkçe’den İngilizce’ye kitap çevirmeye başlıyor. 'Sarıyer Haber' sitesi Türk tarihine ışık tutuyor. Site, Amerikalı yazar Stuart Kline aracılığıyla temin ettiği bu resmi Türk Basın tarihinde ilk kez gün yüzüne çıkarttı. Kline’ın havacılık aşkı, onu Türk sivil havacılığının tarihini kaleme almaya kadar götürdü. İşte tam bu noktada yolu Sarıyer’e düştü. 560 sayfalık kitapta 400'den fazla fotoğraf içeren eseri ile Türk havacılık tarihine genel bir bakışı yakalayarak bugüne kadar gerçekleştirilmemiş bir derleme ortaya çıkardı. Ve bu derleme içinden, Sarıyer’den çıkmış, tarihe damgasını vurmuş, “Deli Tahir” olarak da bilinen Rumeli Kavaklı Mustafa Tahir Maner hakkındaki bilgilere geniş yer verdi: Türkiye’nin Efsane Tayyarecisi “Deli Tahir” in hangi semtte oturduğunu daha geçen hafta öğrendim. Oysa kim olduğunu tam yedi sene önce öğrenmiştim. Torunu Najla “sanırım dedem Atatürk’ü Bükreş’e götürdü, yani Atatürk’ün pilotu olmuş” diye anlatmıştı bana 1999 yılında. Aradan yedi sekiz yıl geçti ve Tahir kim olduğunu iyice öğrenmiş oldum. Tabii ki onun sayısız meslektaşların sayesinde! THY Başpilot Şakir Akkartal (d.1914 - ), THY Başpilot Talip Demirkol (d.1918 -), THY Ticaret Müdür Cemal Özcivelek (d.1923 - ), DHY Baş Teknisyen Suat Yelkin (d.1921 -), THY Pervane Tamircibaşı Süleyman Şirikçi (d. 1923), THY Başpilot Orhan Suyolcu, THY Genel Müdürü Atilla Çelebi, THY Başpilot İsmail Kalıpçı ve daha niceler. Daha iki hafta önce Kalıpçı anlatmıştır bana, “Tahir, Rumeli Kavağı’nda oturuyordu. No. 18, fırının üstünde.” Linkler sadece üyelere.... Üye ol] Bizzat, rahmetli TAHİR KAPTANI (DELİ TAHİR AMCA) tanıma fırsatı bulmuş, ve bu yüzden kendini çok şanslı gören birisi olarak, konuyu açmak bana bambaşka bir haz vermekte.(fotoda, İsmet İnönü ile aynı koltukta, solunda görünmekte Tahir amca).. | |
| Etiketler: atilla çelebi thy, uÇakla tur |
| Seçenekler | |
| |
Her Telden kategorisinde ve Türkiye ve Ulu Önder Atatürk forumunda bulunan 'Atatürk Boğaz'da uçakla tur attı' konusunu görüntülemektesiniz.Türk havacılık tarihinde Atatürk’ün uçağa binip, binmediği tartışılırken, Stuart Kline isimli Amerikalı araştırmacı yazar, Atatürk’ün tarihte ilk ve tek olarak, ...
| ||||
| Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
| 'Özel uçakla gidecek' | HoLyWar | Diğer Süper Lig Takımlarımız | 0 | 02-19-2008 11:40 AM |
| İstanbul’dan uçakla Almanya’ya giden Türkler fişlenecek | CaRoKıZı | Ekonomi | 0 | 02-15-2008 12:36 PM |
| Hipersonik uçakla 6500 km hız | Haberci | CNN Türk | 0 | 02-14-2008 02:31 AM |
| 'PKK maket uçakla saldıracak' | Shady08 | WH Haber Bülteni | 0 | 02-01-2007 07:11 AM |
| PKK model uçakla vuracak iddiası | Shady08 | WH Haber Bülteni | 0 | 02-01-2007 06:56 AM |