Suç duyurusu 5 ay sonra işleme konuldu Tunceli’nin Hozat ilçesine bağlı Kurukaymak köyünde odun toplamaya gittikleri esnada askerlerin açtığı ateş sonucu ölen Bülent Karataş ve yaralanan Rıza Çiçek’in ailesinin yaptığı suç duyurusu 5 ay sonra işleme konuldu. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, olayı incelemesi için dosyayı Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.
Kurukaymak köyü kırsalında 27 Eylül’de odun ve bal kütüğü toplamaya giden Bülent Karataş ve Rıza Çiçek, askerler tarafından tarandı. Olayda Bülent Karataş yaşamını yitirirken, Rıza Çiçek ağır yaralandı. Çiçek, yaralı olduğu halde “Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” suçundan tutuklanarak, Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Çiçek 5 ayı aşkın bir süredir tutuklu bulunuyor. Olaydan bir gün sonra ailenin askerler hakkında yaptığı suç duyurusu ise 5 ay sonra 5 Mart günü işleme konuldu. Suç duyurusunu değerlendiren Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, olayı incelemesi için dosyayı Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.
SAVCI ISRARLA ÇATIŞMA DİYOR
Suç duyurusunu 5 ay sonra işleme koyan Malatya Cumhuriyet Savcısı Ömer Tetik’in, bütün deliller ‘infazı’ göstermesine ve çatışmaya dair hiçbir delil bulunmamasına rağmen olayı “güvenlik kuvvetleri ile girilen çatışma” olarak değerlendirmesi dikkat çekti. Dosyada gizliliğin kaldırılmasının ardından ortaya çıkan deliller bölgede hiçbir çatışmanın olmadığını ortaya koymuştu. Bu durum, Karataş ve Çiçek’in silahsız olduğunu, olay sonrası 2 üsteğmen, 2 uzman çavuş, bir çavuş ve bir erin imzalarının yer aldığı ‘Olay Yeri Tespit Tutanağı’nda da ortaya çıktı. Tutanakta Karataş ve Çiçek’in silahsız olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: “...saat 12.45’te 2 erkek şahıs ellerinde siyah bir sırt çantası ve heybeli bir atla birlikte motosikletin bulunduğu bölgeye doğru ilerlemekteydiler…”
Adam öldürme ve yaralama gibi ağır bir iddia karşısında 5 ay savcıların harekete geçmemesini “son derece anormal bir durum” olarak değerlendiren ailelerin avukatı Hüseyin Aygün, “Olaydan bir gün sonra askerler hakkında suç duyurusunda bulunduk. 5 aydır dilekçemiz hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Zira ortada bir ölü var. Olay geniş protestolara sahne oldu. Meclis ve Dersim milletvekili ilgilendi. CHP bir heyet gönderdi ve olaydaki çelişkilere dikkat çekti. Adam öldürme gibi ağır bir iddia karşısında 5 ay hiçbir işlem yapmaması son derece düşündürücü” diye konuştu.
HRW: OLAY YARGISIZ İNFAZ
Olayın uluslararası raporlarda yer alması nedeniyle Adalet Bakanlığı’nın söz konusu raporları Malatya Savcılığı’na sorduğu ve dosyayı yakından takip ettiği belirtiliyor. Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW’nin 2007 raporunda da olay “Güvenlik güçleri tarafından işkence, kötü muamele ve öldürme” başlığı altında değerlendirilmişti.
RIZA ÇİÇEK: KAÇ DEDİLER KAÇMADIM
Olaydan sonra Çiçek avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada, kendileri kimlik kontrolü için yanlarına çağıran askerler tarafından vurulduklarını belirterek, “Bülent’i benden ayırıp götürdüler. Bana da önce kaç dediler. Kaçmadım. Komutan 2 kere ateş etti. Göğsümden ve sol omzumdan yara aldım. Bu sırada komutan telsizle aradı ve ‘Bu Ramazan ayında vicdanım sızlar, bir helikopter gönderin, ölüyor’ dedi. Sonrasını hatırlamıyorum” demişti. |